×

Recensie

Pop

28 oktober 2014

Shelby Lynne – I Am Shelby Lynne (deluxe

I Am Shleby Lynne (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rounder

I Am Shleby Lynne (deluxe edition) Shelby Lynne Pop 4.5 Shelby Lynne – I Am Shelby Lynne (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Toen I Am Shelby Lynne in 1999 uitkwam gold het album als een ware sensatie. Onder de opvallende titel bleek echter al het zesde album van singer/songwriter Lynne schuil te gaan. De vijf eerdere albums, die vooral country als basis hadden, waren maar bij een klein publiek opgevallen. I Am Shelby Lynne veranderde alles.

Het is een plaat als geen ander. Een album waarop zoveel talent samenkomt dat je er gelijk door overrompeld wordt. Een album vol geweldige songs die allen in muzikale structuur verschillen maar zo ingenieus achter elkaar geplaatst zijn dat het echt een werk is dat van begin tot einde optimaal boeit. Maar het is vooral die super emotievolle stem van Lynne die elke geweldige song draagt. Een stem die zowel warm als prikkelend, zwoel en prominent is.

I Am Shelby Lynne was een geheel ander album als de albums die ze daarvoor had uitgebracht en verraste ook daardoor optimaal. Bill Botrell, de producer die een aantal jaren daarvoor met Tuesday Night Music Club, het debuut van Sheryl Crow, zoveel succes had gehad (10 miljoen verkochte exemplaren) flikte met I Am Shelby Lynne eenzelfde kunststuk: met een fascinerende diversiteit in songs een talent heel groot in het voetlicht plaatsen. Elke song op het album is raak.

Lynne had zich in de jaren voor I Am Shelby Lynne van country artieste ontwikkeld tot een door soul, folk en blues beïnvloede songschrijver en die kwaliteiten kwamen er op I Am Shelby Lynne volledig uit. Albumopener Your Lies treft met zijn rijke strijkarrangement en lekker dikke, Phil Spector gelijke productie, gelijk perfect de toon. Maar het album kent zoveel meer klassiekers: het aan Dusty Springfield refererende Dreamsome (Lynne is groot fan en maakte met het geweldige album Just A Little Lovin’ uit 2008 de verreweg beste tribute to Springfield ooit), het rauwe, bluesy Life is Bad, het prachtige, door gospel beïnvloede Leavin’, het soulfulle Gotta Get Back of Though It Would Be Easier zijn allen absolute topsongs. En wat blijft albumafsluiter Black Light Blue toch ongelooflijk mooi. Lynne’s stem klinkt zo mooi als een stem ooit kan klinken en die strijkers hakken er zo hard in dat je niet anders als diep geëmotioneerd achterblijft.

Dat de creatieve basis waarop I Am Shelby Lynne ontstond helemaal goed was bewijzen de aan het album toegevoegde songs. Dat wordt direct met het wonderlijk mooie Bless The Fool wel duidelijk. Het was ook op het reguliere album een van de hoogtepunten geweest. Met het heerlijk lome Wind en het folky She Knows Where She Goes wordt dezelfde kwalitatieve muzikale lijn knap voortgezet. Het is vervolgens het absoluut geweldige Miss You Sissy waarbij je al helemaal het gevoel hebt dat dit meer dan geweldige ‘restopnamen’ zijn. Wat een toptrack is dat zeg! Heerlijk loom gespeeld met heerlijke strijkers en absoluut briljant gezongen. Het is absoluut een van de allerbeste songs die ze ooit opgenomen heeft en alleen deze track is deze deluxe edition helemaal waard. Het fijne ingetogen Sky is Purple en het lekker rockende Should Have Been Better maken de schijf helemaal compleet. Bizar om te weten dat er met nog eens 4 tracks erbij een geweldige opvolger van I Am Shelby Lynne had ingezeten (het twee jaar later, door Glenn Ballard geproduceerde, Love, Shelby was minder sterk dan de extra tracks op deze deluxe edition).

De extra schijf die bij de deluxe edition is bijgesloten bevat een live opname/concert die in 2000 in The House Of Blues In Los Angeles werd opgenomen. Veel songs van I Am Shelby Lynne komen natuurlijk voorbij maar ook de op de deluxe edition bijgesloten extra tracks. Should Have Been Better opent de show zelfs! Met een zes muzikanten tellende band speelt Lynne een spannende en overtuigende set songs waarbij klassiekers als Glenn Campbell’s Wichita Lineman en John Lennon’s Mother (later op Love, Shelby te vinden) optimaal verrassen. Lynne is zelfverzekerd, prominent aanwezig en zingt geweldig.

Tracklisting I Am Shelby Lynne (deluxe edition) :

CD1:

 1. Your Lies
 2. Leavin’
 3. Life is Bad
 4. Thought it Would Be Easier
 5. Gotta Get Back
 6. Why Can t You Be?
 7. Lookin Up
 8. Dreamsome
 9. Where I’m From
 10. Black Light Blue
 11. Bless the Fool
 12. Wind
 13. She Knows Where She Goes
 14. Miss You Sissy
 15. Sky is Purple
 16. Should Have Been Better

DVD Live At The House Of Blues, Los Angeles:

 1. Should Have Been Better
 2. Your Lies
 3. Leavin’
 4. Life is Bad
 5. Thought it Would be Easier
 6. Gotta Get Back
 7. Miss You Sissy
 8. Why Can’t You Be?
 9. Lookin’ Up
 10. She Knows Where She Goes
 11. Dreamsome
 12. Where I’m From
 13. Only a Fool Would Stay
 14. Wichita Lineman
 15. Mother
 16. Black Light Blue


 1. Your Lies
 2. Leavin'
 3. Life Is Bad
 4. Thought It Would Be Easier
 5. Gotta Get Back
 6. Why Can't You Be?
 7. Lookin' Up
 8. Dreamsome
 9. Where I'm From
 10. Black Light Blue