×

Recensie

Soul

30 augustus 2016

Sharon Jones & The Dap-Kings

OST Miss Sharon Jones!

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Daptone Records

OST Miss Sharon Jones! Sharon Jones The Sharon Jones & The Dap-Kings Soul 4 Sharon Jones & The Dap-Kings – OST Miss Sharon Jones! Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de documentaire Miss Sharon Jones! een absolute must-see is zal de fans niet verbazen. De documentaire geeft een intiem beeld van de soul heldin die kanker overwon, het weer terug kreeg maar op een overweldigende manier al haar energie opspaart om het publiek alles te geven dat ze in zich heeft. De door Barbara Kopple geregisseerde film Miss Sharon Jones! is een overweldigende en zeer emotionele aangelegenheid.

Bij de documentaire hoort natuurlijk ook een soundtrack. Een mooie kans om de veelzijdige soulkanten van Jones en haar geweldige band The Dap-Kings eens optimaal te laten gloriëren. Want wat een heerlijk oeuvre hebben ze met elkaar opgebouwd. Met elke plaat werd de tijdloze soulsound van de band verder uitgediept met het laatst verschenen Give The People What They Want als voorlopig hoogtepunt.

Met het derde album 100 Days, 100 Nights werd de Sharon Jones & The Dap-Kings-sound definitief vastgelegd, zo wordt ook in de film duidelijk aangegeven. Met vijf songs is dat album prima vertegenwoordigd. Maar het zijn natuurlijk ook geweldige soulsongs als Retreat! en I Learned The Hard Way die maar weer eens aangeven hoe goed Jones en The Dap-Kings zijn. Of het weinig bekende, want van de soundtrack van For Colored Girls afkomstige, erg lekkere Longer And Stronger.

I’m Still Here is de markante en overweldigende afsluiter van dit album. Een geheel nieuwe track die verhaalt over Sharons leven, vanaf haar jeugd tot aan haar strijd tegen kanker. Wat een ongelooflijke powertrack is dat zeg! Met Sharon in absolute topvorm en de Dap-Kings als de beste band die je je maar kunt wensen. I’m Still Here is zo’n track die optimaal bewijst wat voor een geweldige combinatie Sharon Jones, die natuurlijk op latere leeftijd pas de kans kreeg om te laten horen wat ze echt kon, en The Dap-Kings toch is. Want wat is ook die band ongelooflijk gegroeid over de jaren. Een band die de beste blazerssectie in de tegenwoordige tijd heeft en muzikanten die zo strak spelen dat James Brown, als hij nog geleefd had, voor ze in de rij had gestaan.

Natuurlijk had Miss Sharon Jones! met gemak ook een live-compilatie kunnen zijn. Er zijn zoveel live opnamen in de documentaire te zien en wat zijn ze live toch verpletterend en overweldigend goed. Maar met deze fijne compilatie hebben we alvast een heerlijk overzicht voorradig. Dat live album (het liefst een dubbele in zo’n lekker dikke kartonnen klaphoes met definitieve livefoto’s!) gaat er vast nog wel komen. 1. Tell Me
 2. Retreat!
 3. Genuine Pt. 1
 4. Longer And Stronger
 5. If You Call
 6. 100 Days, 100 Nights
 7. People Don't Get What They Deserve
 8. Humble Me
 9. I'll Still Be True
 10. Let Them Knock
 11. Stranger To My Happiness
 12. Keep On Looking
 13. Mama Don't Like My Man
 14. I Learned The Hard Way
 15. Slow Down Love
 16. I'm Still Here (new song)