×

Recensie

Soul / Hiphop

15 maart 2013

Seven Eleven – 25 Years And Still

25 Years And Still Funkin'

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Seven Eleven Records

25 Years And Still Funkin' Seven Eleven Soul / Hiphop 3.5 Seven Eleven – 25 Years And Still Funkin’ Written in Music https://writteninmusic.com

25 Years And Still Funkin’ biedt een fraai overzicht het werk van Seven Eleven. Sinds 1987 is deze hardwerkende Nederlandse funkformatie niet meer weg te denken uit het live circuit. Seven Eleven stond namelijk in de afgelopen 25 jaar onder meer drie keer op North Sea Jazz, toerde door Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Litouwen en zette haast elk denkbaar poppodium in Nederland in vuur en vlam met een gezonde portie dampende funk met hoofdletter F.

In 2006 bracht Seven Eleven haar laatste (live)album uit, Live In Paris, dat de registratie bevat van hun spetterende concert in 2004 in de Franse hoofdstad. Het album kreeg lovende recensies!

Hoewel Seven Eleven een vooral een (h)echte liveband is bracht de band in de periode 1996-2003 toch vijf albums uit in eigen beheer uit, waarvan de laatste vier op het eigen Seven Eleven Records-label. 25 Years And Still Funkin’ geeft een uitstekend muzikaal beeld van een van de langst bestaande funkbands van Europa. In de zestien nummers staat de Funk uiteraard centraal en zijn de teksten logischerwijs echt ondergeschikt aan de muziek. Daar kraait echter geen haan naar, wanneer de funk er zo afspat! Van de drie live-tracks knalt het bijna 9! minuten durende Funkin’ In The City het meest overtuigend uit de speakers, maar ook Fred, waarvan het blazersarrangement ook door Maceo Parker vaak gespeeld wordt klinkt heerlijk. Wie het van wie ‘ geleend’ heeft maakt in dat opzicht verder ook niet uit, het staat in dienst van het nummer en dat is het enige dat telt.

Van de studio-opnamen klinken vooral de beide versies van Unfunky Bitch: Unfunky Bitch en het (gekuiste?)Unfunky B.I.T.C.H met de talentvolle zanger/toestenist U-Gene, die Seven Eleven verruilde voor Urban Dance Squad, uitstekend en blijft het refrein op verslavende wijze in je hoofd hangen. Daarnaast is ook Turn It Up, met een gastrol van Brainpower, geweldig, doet de zang in het swingende Good Life denken aan Jamiroquai, siert Fred Wesley Shake The Cake op met zijn trombone en is Gary ‘ Mudbone’ Cooper actief op Say P-Funk. Slottrack Piece Of The Funk is nog niet eerder uitgebracht en geeft de funk die het hele album ‘ voortraast’ nog een extra injectie.

Binnenkort komt het langverwachte nieuwe studioalbum Back To Source uit. Ook hebben Challenge Records en het Nederlandse funklabel Funk to the Max Records de handen ineen geslagen om het concert van Seven Eleven met Bride of Funkenstein in 2002 tijdens het North Sea Jazz festival zowel op DVD als CD uit te brengen. Seven Eleven is al ruim 25 jaar ‘ alive and kicking’ en gaat vrolijk en enthousiast verder: op naar het volgende jubileum!

Seven Eleven live! :

16 maart ROYALSIX, Podium De Vorstin, Hilversum

18 mei Amersfoort Jazz

19 mei Sinksen Festival, Kortrijk (België)

17 Juli Le Tranion, Parijs (Frankrijk), evenement met George Clinton & Parliament/Funkadelic

19 Juli Pleins Feux Festival, Bonneville (Frankrijk)

Tracklisting 25 Years And Still Funkin’:

 1. Get The Funk Outta Here
 2. Funk Instruction
 3. Funkin’ The City (live)
 4. Unfunky Bitch
 5. Good Life
 6. We Ain’t Here To Funk
 7. Unfunky B.I.T.C.H. (Feat. U. Gene)
 8. Say P-Funk (Feat. Mudbone Cooper (P-Mix))
 9. Party!
 10. Dirty Frog
 11. Fred (live)
 12. Turn It Up (feat. Brainpower)
 13. Shake The Cake (Feat. Fred Wesley)
 14. Gimme The Funk
 15. Hot ‘N’ Funky (live)
 16. Piece Of The Funk (previously unreleased)