×

Recensie

Pop

03 januari 2014

Sébastien Tellier

Confection

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Record Makers

Confection Sébastien Tellier Pop 4 Sébastien Tellier – Confection Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn vijfde album Confection slaat Parijsenaar Sébastien Tellier een andere weg in dan we van hem gewend zijn. De electropop en discopop waarmee hij zichzelf op de kaart zette en die hem samenwerkingen met o.a. Air en Daft Punk opleverde, maken op Confection ruimte voor een meer ‘natuurlijke’ sound, waarbij slechts op één nummer zang te horen is.

Dat nummer is het levendige L’Amour Naissant dat de basis van het album vormt, de kern van de soundtrack zo je wilt. De track komt dan ook drie keer terug op de plaat, steeds met een andere inslag. Er is ook ruimte voor wat speelsere nummers, zoals Waltz, maar als geheel is Confection toch een meer romantische, melancholische plaat.

De dood van zijn oma vormde de inspiratie voor een groot deel van de tracks op dit album dat klinkt als de soundtrack van een zwoele, dramatische zomerfilm. In eerste instantie was het ook de bedoeling dat de muziek de soundtrack zou vormen voor een film, maar uiteindelijk is dit niet gebeurd. Sébastien Tellier: “You can say my grandmother’s death as well as this nonexisting soundtrack had an impact on Confection. To me this has been a super strange situation. I was full of love for my grandmother and full of dedication to this soundtrack; Confection is the result of both of these emotional conditions.”

Een combinatie van emoties die werkt, zo blijkt. Het verhaal achter het album doet je misschien vermoeden dat een rode draad mist op deze plaat, maar niets is minder waar. Het album vormt een verrassend mooi geheel en in de korte speelduur van 35 minuten komen bepaalde motieven vaak genoeg terug. Tellier slaagt er in romantische en dramatische momenten vast te leggen en te hullen in een 70’s-Morricone-jasje met een modern, zwoel randje. Instrumentale pop die bij vlagen wat kitscherig overkomt, maar tegelijkertijd toch stijlvol is.

De film bij deze soundtrack is nooit gemaakt, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg, omdat de muziek de luisteraar heel goed in staat stelt eigen filmbeelden bij de muziek te verzinnen en hierbij weg te dromen: een fijne plaat van een veelzijdig muzikant.

Tracklisting Confection:

 1. Adieu
 2. Coco
 3. L’amour naissant
 4. Adieu mes amours
 5. Hypnose
 6. Waltz
 7. Adieu comme un jeu
 8. Delta romantica
 9. Curiosa
 10. L’amour naissant II
 11. Coco et le labyrinthe
 12. L’amour naissant III
 13. Curiosa II
 14. Le delta des amours 1. Adieu
 2. Coco
 3. L'amour Naissant
 4. Adieu Mes Amours
 5. Hypnose
 6. Waltz
 7. Adieu Comme Un Jeu
 8. Delta Romantica
 9. Curiosa
 10. L'amour Naissant II
 11. Coco Et Le Labyrinthe
 12. L'amour Naissant III
 13. Curiosa II
 14. Le Delta Des Amours