Recensie

31 juli 2016

Rolf Lislevand

La Mascarade

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: ECM New Series

La Mascarade Rolf Lislevand Klassiek 3.5 Rolf Lislevand – La Mascarade Written in Music https://writteninmusic.com

Versailles, het paleis van Zonnekoning Lodewijk de Veertiende, was een hof vol politieke intriges – heel actueel kon een ja er ook nee betekenen en niet graag toonde men zijn ware gelaat. Muziek had er een prominente plek; niet alleen was er het bal masqué en de hofopera, ook had de koning graag zijn gitarist of luitist mee op zijn dagelijkse promenades door de tuinen. Je stelt je zo voor dat het intieme getokkel de gefluisterde staatsgeheimen tijdens zo’n uitstapje moest overstemmen.

Francesco Corbetta en Robert Visée waren zulke musici, die in de directe omgeving van Lodewijk de Veertiende opereerden. Hun werken hebben veelvuldig in en om Versailles geklonken. Rolf Lislevand wijdt zijn album La Mascarade aan hen, al speelt hij enkele eigen introducties in geïmproviseerde stijl.

Opvallend is het grote aantal werken met een zogenaamde ostinate bas. Statige dansen, vaak zeer levendig ingevuld met arpeggio’s en versieringen die het homofone karakter van barokgitaar en theorbe moeten doen vergeten. Lislevand speelt grandioos en geeft een prachtig inkijkje in het muziekleven van Versailles. Ook zijn filosofische bespiegelingen in het cd-booklet over de invloed van de kunst zijn zeer leerzaam, maar een album met deze werken blijft dynamisch beperkt. Hij stelt zelf dat deze instrumenten nooit ontworpen waren om in de grote concertzalen anno nu solistisch te figureren, maar in huiskamer en kroeg beter tot hun recht komen. Of hij die intieme sfeer weet te schilderen kunt u zelf alvast beoordelen m.b.v. onderstaand filmpje. 1. Visée: Prélude En Ré Mineur
 2. Visée: Passacaille En Ré Mineur
 3. Visée: Les Sylvains De Mr. Couperin
 4. Lislevand: Intro (Passacaille En Sol Mineur)
 5. Corbetta: Passacaille En Sol Mineur
 6. Visée: Prélude En La Mineur
 7. Visée: La Mascarade, Rondeau
 8. Partie De Chaconne En Ut Majeur
 9. Corbetta: Sarabanda Per La B
 10. Visée: Chaconne En La Mineur
 11. Corbetta: Caprice De Chaconne
 12. Visée: Chaconne En Sol Majeur
 13. Corbetta: Folie
 14. Visée: La Muzette, Rondeau
 15. Lislevand: Intro (Passacaille En Si Mineur)
 16. Visée: Passacaille En Si Mineur
 17. Lislevand: Exit (Passacaille En Si Mineur)
 18. Visée: Sarabande En Si Mineur