×

Recensie

Rock

01 november 2013

Richie Ramone

Entitled

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: D.C. Jam Records

Entitled Richie Ramone Rock 3 Richie Ramone – Entitled Written in Music https://writteninmusic.com

Richie Ramone is vooral bekend geworden als Ramones drummer tussen ‘82 en’ 87. Hij verving Marky Ramone en klom aan boord na de release van Subterranean Jungle en hij nam de albums Too Tough To Die, Halfway To Sanity en Animal Boy met de Ramones op. Uiteindelijk vertrok hij plotseling na allerlei ellende over merchandise geld wat hij niet kreeg van de band. Later heeft hij ook nog een rechtszaak aangesponnen tegen Johnny Ramone die hij eveneens verloor.

Richie dook muzikaal de anonimiteit in voor het grote publiek, maar komt nu dan eindelijk met zijn eerste solo album uit, Entitled, 26 jaar nadat hij uit de Ramones stapte. Hij kreeg daarbij de hulp van gitarist Tommy Bolan (die ooit 1 jaar in Warlock, de band van Doro Pesh, heeft gespeeld) en bassist Jiro Okabe. Het resultaat is een mix van een klein beetje Ramones, punkrock, hardrock en wat metal. 3 van de 12 nummers (Humankind, I’m Not Jesus, I Know Better Now) zijn bewerkingen van nummers die hij met zijn oude werkgever eerder opnam.

Toch is Entitled zeker geen plaat van iemand die op oude glorie teert. Daarvoor heeft hij denk ik ook te lang gewacht. Richie Ramone brokkelt zelf genoeg in de melk om een eigen geluid neer te zetten. Criminal is een aardige binnenkomer, maar I Know Better Now (verscheen op Halfway To Sanity) is de eerste prijsschieter van deze cd. Deze nieuwe uitvoering is heavier en donkerder dan het origineel. Smash You klinkt als Ramones, maar is het niet. Dit is een nieuw nummer, maar had zeker niet misstaan op 1 van de platen waar Richie aan mee werkte. Into The Fire heeft wel wat weg van old school metal inclusief het betere shred werk van Bolan. Ook de nieuwe, naar hardcore neigende versie van I’m Not Jesus is zeer vermakelijk. Mede door het snelle gitaarwerk van Bolan.

Richie doet geen moeite om allerlei clichés te omzeilen, het is gewoon een rock ’n roll album. Niets meer, niets minder. Alleen jammer dat hij na het uitstekende Vulnerable het album afsluit met het zeer saaie Forgotten Years 1. Criminal
 2. I Know Better Now
 3. Entitled
 4. Take My Hand
 5. Smash You
 6. Better Than Me
 7. Someday Girl
 8. Into The Fire
 9. I'm Not Jesus
 10. Humankind
 11. Vulnerable
 12. Forgotten Years