×

Recensie

Klassiek

07 maart 2013

Richard Wagner

Götterdämmerung

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Oehms Classics

Götterdämmerung Klassiek 4 Richard Wagner – Götterdämmerung Written in Music https://writteninmusic.com

Van halverwege 2010 tot begin 2012 werd Wagner’s Ring door de Opera van Frankfurt uitgevoerd. Het Frankfurter Opern- und Museumsorchester stond onder muzikale leiding van Sebastian Weigle, de regie was in handen van Vera Nemirova en gerenomeerde zangers als Terje Stensvold (Wotan), Lance Ryan (Siegfried) en Susan Bullock (Brünnhilde) zongen het libretto. De gehele cyclus is door Oehms Classics uitgebracht op CD, met het laatste deel Götterdämmerung uitgebracht op 15 oktober 2012.

Het meest omstreden moment in deze opera is het dubbel gebruik van de toverdrank. Bij de eerste slok vergeet Siegfried dat hij van Brünnhilde houdt en bij de tweede herinnert hij het zich weer. Hoe is het toch mogelijk dat zo’n stoere held zo eenvoudig te verleiden is tot het drinken van een toverdrank? Wagner-kenners noemen het een code, waardoor het drankje verwordt tot een katalysator van Siegfried’s wensen. Wat het ook is en hoe het ook zij, de Ring blijft machtig en vernietigt iedereen die ermee in aanraking komt. Zelfs goden raken er door gecorrumpeerd.

Wat we hier als operaliefhebber op vier CD’s voorgeschoteld krijgen is een traditionele interpretatie van Wagner’s Götterdämmerung. Het Frankfurter Opern- und Museumsorchester levert onder leiding van Sebastian Weigle een topprestatie. Het Chor der Oper Frankfurt laat horen dat ze zich kan meten met Europese topkoren. De muziek en de zang zindert en spettert van vitaliteit. De vertolking van Brünnhilde door Susan Bullock is wat aan de lichte kant. Ze heeft een mooie stem, maar hij klinkt ietwat schel. Ze is goed in zowel de rustige als de luide passages en haar dynamiek is krachtig en sfeervol. Gregory Frank is een machtige Hagen. Hij geeft deze rol inhoud en kracht; hij heeft ook een zeer aangename warme stem. Ik heb het niet zo op tenoren, maar Lance Ryan is een van de sterkere zangers die Siegfried vertolken.

Met Götterdämmerung rond de Frankfurter Oper een mooie ringcyclus af. De opera’s worden aangeboden in vier aparte box-sets. De algemene kleur is paars en het libretto is rijkelijk gevuld met foto’s van de uitvoeringen. Hoewel het een traditionele interpretatie betreft sprankelt de muziek van de jeugdige energie en vitaliteit van dit belangrijke Europese operahuis. Als de Wagner-fans deze cyclus een kans zouden geven, zou hij nog wel eens meer harten kunnen veroveren dan in eerste instantie voor mogelijk zou worden gehouden.