×

Recensie

Klassiek

26 augustus 2012

Richard Strauss

Elektra

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: LSO Live

Elektra Klassiek 4 Richard Strauss – Elektra Written in Music https://writteninmusic.com

Twee Griekse schrijvers hebben een toneelstuk gewijd aan het mythologische personage Elektra; Euripides en Sophokles. Van deze twee versies bevat die van  Sophokles de meeste drama, maar die valt in het niet bij het rauwe geweld en brutale bloeddorstigheid uit het libretto van Hugo von Hofmannstal. Haat is het centrale thema in de gelijknamige opera waar de Duitse componist Richard Strauss de muziek voor schreef. De opera is erg ingewikkeld en er wordt van de zangers veel geëist, de hoofdrol is vrijwel gedurende de hele opera op het toneel.

Begin juli is door het label van het London Symphony Orchestra, LSO Live, een dubbel-CD uitgebracht met een uitvoering van Elektra. Het orkest staat onder muzikale leiding van de Russische dirigent Valery Gergiev. Zoals we mogen verwachten van deze topdirigent is de muziek dik in orde. Aandacht voor detail en niets minder dan perfectionisme in iedere noot is wat we hier te horen krijgen. Met een uitermate scherp gevoel voor balans weet Valery Gergiev de muziek te laten zingen. Gelukkig schuwt hij ook het geweld niet en laat hij de donkere kant van de opera goed tot zijn recht komen.

De stem van Jeanne-Michèle Charbonnet is eigenlijk te donker en te mooi voor de rol van Elektra. Ik heb de hoofdrol liever wat hysterischer en krijzender, zeker als ze zo gestoord en bezeten is. Maar gelukkig is er nog Dame Felicity Palmer in de rol van Klytaimnestra. Wat een genot om deze gerenomeerde zangeres haar heerlijke zangstukken te horen zingen. Deze ervaren mezzo-sopraan zingt met veel emotie, kracht en techniek. De cast bestaat verder uit sterke zangers met overtuigende stemmen. Vooral de bas Matthias Goerne in de rol van Orest verdient het om hier genoemd te worden. Zijn stem is warm en fluweel van karakter, maar zijn donkerte klinkt onheilspellend.

LSO Live brengt een prachtige uitvoering in een simpele maar doeltreffende vormgegeving. Het libretto is tweetalig: Duits en Engels, waardoor het begeleidend boekje dun blijft en het geheel niet veel meer ruimte inneemt dan een standaard dubbel-CD. Toch bevat het voldoende achtergrondinformatie over de opera en de uitvoerenden. Maar het gaat natuurlijk vooral om de muziek en die is prima in orde. Een mooie aanwinst voor fans van moderne opera.

Tracklisting Elektra:

CD 1

 1. Wo bleibt Elektra?
 2. Allein!
 3. Elektra!
 4. Ich kann nicht sitzen
 5. Was heulst du?
 6. Was willst du?
 7. Ich habe keine guten Nächte
 8. Was bluten muß?
 9. Orest! Orest ist tot!

CD 2

 1. Platz da!
 2. Wie stark du bist!
 3. Von jetzt an will ich deine Schwester sein
 4. Nun denn, allein!
 5. Was willst du, fremder Mensch?
 6. Orest!
 7. Seid ihr von Sinnen
 8. He! Lichter!
 9. Agamemnon hört dich!
 10. Wir sind bei den Göttern