×

Recensie

Roots

16 mei 2016

Ralph de Jong

Lonesome Man/Ocean of Love

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: RR

Lonesome Man/Ocean of Love Ralph de Jong Roots 4.5 Ralph de Jong – Lonesome Man/Ocean of Love Written in Music https://writteninmusic.com

Ralph de Jongh een bezig baasje noemen is welhaast het understatement van het jaar. Zijn niet aflatende productiviteit komt nu tot uiting in maar liefst twee dubbel-CD’s die hier in de bus vielen. Lonesome Man/Ocean of Love vormen samen een betoverend mooi tweeluik en wellicht een klassieker in de dop.

De in Roosendaal geboren en grensdorp Nispen opgegroeide zanger, gitarist en songschrijver brak zijn studies af voor een leven in de muziek, raakte enkele jaren geleden in een stevige dip, maar krabbelde weer op. De Jongh heeft duidelijk een zwak voor de Rolling Stones in hun toptijd en voor rock ’n roll, soul en blues in zijn algemeenheid. Deze organisch klinkende muziek komt gewoon recht uit het hart en niet uit de hoed van een of andere would be of producer.

Duidelijk is dat De Jongh ook in creatief opzicht niet is blijven steken. Opener Ready For Change van Lonesome Man is duidelijk op klassieke soul geïnspireerd en Both Feet On The Ground kent een calypso-achtig ritme. Qua zang blijft hij sterk naar Mick Jagger klinken, maar wat hij op gebied van instrumentatie en invloeden doet met zijn nieuwe songs is ronduit verrassend. De Gibson Les Paul, Fender Stratocaster en Precision Bas zijn prominent aanwezig, maar doen welwillend een stapje terug om akoestische instrumenten en blazers de ruimte geven.

Luister eens naar Rye, dat begint als een akoestische ballade en over gaat in een folky nummer met strijkers en fraaie achtergrondvocalen. Vervolgens gaat het bijna onmerkbaar over in Life Is Good Enough. Lonesome Man kent met Lonesome Man, Love Is Not a Friend, Soldier Boy en Keeper Of The Key en Feel Me een hele reeks ballads, wat een bijzondere keuze is. Maar het zijn echt fantastisch mooie stukken. Alleen Worm is een up tempo blueskraker.

Op Ocean of Love pakt De Jongh wat meer uit met up tempo rootsrock en elektrische rock ’n roll. Perfect Day en de lome funky Sugarbody en Everything Sun maken dat gelijk duidelijk. Comeback, met zijn heerlijk meanderende sologitaar, past eerder in de traditie van Leon Russel, Allman Brothers, Joe Cocker en Derek & The Dominoes. Invloeden die de Rolling Stones destijds ook gulzig opzogen. Life’s A Shark kent ook weer zo’n heerlijke leadgitaar, die nergens de overhand krijgt of verzandt in vertoon van kunnen. Met Burning Flame en Love Striking Me Down en het heerlijke Right Here By Your Side komen de blues en rock ’n roll nog even langs.

Onlangs mocht De Jongh de afterparty verzorgen bij Iggy Pop en Josh Homme in de Heinken Music Hall en samen met gitaarvirtuoos Erwin Java en andere leden van voorheen Cuby & The Blizzards optreden. Wijlen zanger Harry Muskee steunde De Jongh van harte en liet hem zijn voorprogramma verzorgen. Het zegt genoeg over zijn talent en werklust.

Dit dubbelalbum is met enorm veel liefde en vakmanschap opgenomen. De enige kritiek die ik te berde kan brengen is het overstelpende aantal nummers. Maar zwakke momenten kent het album nauwelijks. Zou dit warme, natuurlijk klinkende album met de jaren uitgroeien tot het Exile On Main Street van de Lage Landen? Ik houd het voor mogelijk.

Tracklisting Lonesome Man/Ocean Of Love:

CD1 (Lonesome Man):

 1. Ready For Change
 2. Both Feet On The Ground
 3. Let Me Look In Your Eyes
 4. Rye
 5. Life Is Good Enough
 6. Lonesome Man
 7. Love Is Not A Friend
 8. Soldier Boy
 9. One More Last Goodbye
 10. Worm
 11. Keeper Of The Key
 12. 7 days A week
 13. Feel Me

CD2 (Ocean Of Love):

 1. Perfect Day
 2. Sugarbody
 3. Evening Sun
 4. Every Night
 5. Come Back
 6. Life’s A Shark
 7. Thought You Were The Summer
 8. Burning Flame
 9. Love Striking Me Down
 10. Right Here By Your Side
 11. Dreams