×

Recensie

Alternative

28 december 2015

Protomartyr

The Agent Intellect

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Hardly Art

The Agent Intellect Protomartyr Alternative 4 Protomartyr – The Agent Intellect Written in Music https://writteninmusic.com

Angst, het verlies van illusies en algehele kwetsbaarheid zijn sleutelbegrippen op de derde plaat van Protomartyr uit Detroit. The Agent Intellect staat vol robuuste postpunk en waverock. Stemmige, energieke en soms grimmige muziek die goed aansluit bij die beelden die een stad als Detroit oproept.

The Devil In His Youth is de opvallende getitelde, opzwepende opener die met zijn krassende gitaren en directe teksten meteen de toon zet: ‘Before recorded time / In some suburban room, see / The devil in his youth’. De sfeer van de openingstrack wordt met Cowards Starve vastgehouden: donker, robuust en voorzien van stevige drums, een terugkerend element op de plaat.

Het geluid van Protomartyr is niet bepaald origineel en grijpt terug op de postpunkacts van 30, 35 jaar geleden, bands die effectvolle gitaren of confronterende, dwarse zang als handelsmerk hadden. Zodoende lijkt The Agent Intellect soms een mix van Nick Cave, The Chameleons en The Fall. Vooral in het even springerige als melodieuze I Forgive You en de dwarse, ruwe tracks Uncle Mother’s en Dope Cloud lijkt de geest van laatstgenoemde band rond te waren. Aangezien groepen als Interpol, Editors en tal van hun tijdgenoten ook al teruggrepen op de vroege tachtiger jaren komt het geluid van Protomartyr dus niet echt als een verassing. Gelukkig mikt Protomartyr hoorbaar niet op de grote zalen en heeft men met Joe Casey ook nog eens een ongepolijste en dwingende frontman in huis. Dit leidt tot een geluid dat toch net even anders is, voorzien van opvallende teksten die soms een blijvende indruk maken.

Zo verhaalt Casey in Pontiac 87 op opvallende wijze over een bezoek van de paus aan Michigan. De muziek is een stijloefening in atmosferische, gitaargedreven waverock en de conclusie is ontnuchterend: ‘… The fall from grace knocked me on my knees’. Ook het indringende Why Does It Shake? boeit, vooral door zijn noeste drums, noise erupties en koude teksten: ‘The city grows within my head / Street plans follow electric grids / Brick and steel house everything’ en ‘Why does it shake? The body / Why does it move? The fear’.

The Agent Intellect gooide vooral in de VS hoge ogen dit jaar en was in meerdere jaarlijsten terug te vinden. Hoewel Protomartyr niet een album lang kan boeien staat wel vast dat de band een opvallende en bij vlagen bijzonder boeiende plaat heeft gemaakt.

Protomartyr speelt in april 2016 in Antwerpen, Groningen en Amsterdam. 1. The Devil in His Youth
 2. Cowards Starve
 3. I Forgive You
 4. Boyce or Boice
 5. Pontiac 87
 6. Uncle Mother's
 7. Dope Cloud
 8. The Hermit
 9. Clandestine Time
 10. Why Does It Shake?
 11. Ellen
 12. Feast of Stephen