×

Recensie

Soul / Hiphop

21 december 2017

Princess Nokia

1992 Deluxe

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rough Trade

1992 Deluxe Princess Nokia Soul / Hiphop 4 Princess Nokia – 1992 Deluxe Written in Music https://writteninmusic.com

De uit het New Yorkse Harlem afkomstige Princess Nokia is een rapper van een andere orde. Wars van de commerciële hiphopgolven die ons heden te dage teisteren zoekt zij haar eigen persoonlijke weg over spannende, prikkelende beats en soundscapes.

De naam Princess Nokia (Destiny Frasqueri) ging al even rond in het alternatieve circuit maar het was haar mixtape die vorig jaar grote indruk maakte en haar echt opstuwde naar media-interesse. Niet vreemd dus dat platenlabel Rough Trade haar gelijk contracteerde en haar mixtape-opnamen opnieuw liet masteren en met 8 nieuwe tracks aan liet vullen en deze nu als compleet album uitbrengt.

De raps van de jonge Princess Nokai zijn rauw, van de straat, expliciet ook, en raken hun doel. Ook omdat haar teksten veel persoonlijke verhalen vertellen. Afkomstig uit Puerto Rico, haar afkomst bepaald niet verloochenend, vertelt ze over haar leven in New York, een stad die haar zowel lief is als waar haar leven een weg moet vinden. Net zo goed over haar frustraties, irritaties en angsten.

Vol vertrouwen rapt Princess Nokia haar teksten over de spannende producties, die met strakke beats gecombineerd met soundscapes of slimme samples (Saggy Denim) opgebouwd worden. Ze is kritisch over het leven om haar heen, de sociale mistanden in een veranderende wereld (waarin rijk rijker en arm armer wordt) maar kan net zo goed erg grappig uit de hoek komen, zoals in Mine (You Can’t Touch My Hair….).

Princess Nokia maakte onder andere namen al eerder muziek maar niet eerder was ze op haar gemak als Princess Nokia. 1992 (haar geboortejaar) was al een erg interessante mixtape, nu aangevuld met 8 nieuwe tracks, is het een echt opzienbarend album geworden. Veel diversiteit in productie geeft haar de mogelijkheid om te excelleren en haar raps dan weer te spuwen, dan weer vloeiend over de beats te laten lopen.

Princess Nokia gaat een waar fenomeen worden. Haar 1992 Deluxe is pas het begin waarop ze de strijd aangaat met Cardi B en Young M.A. die momenteel de New Yorkse rapsters/hiphop scene aanvoeren. Opzienbarend album! 1. Bart Simpson
 2. Tomboy
 3. Kitana
 4. Brujas
 5. Mine
 6. Excellent
 7. Saggy Denim (feat Wiki)
 8. Green Line
 9. ABCs of New York
 10. Goth Kid
 11. Receipts
 12. G.O.A.T.
 13. Brick City
 14. Flava
 15. Different
 16. Chinese Slippers