×

Recensie

25 april 2019

Prefab Sprout

Steve McQueen Acoustic

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Kitchenware

Steve McQueen Acoustic Prefab Spout Pop 4 Prefab Sprout – Steve McQueen Acoustic Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn altijd een paar Record Store Day releases die er echt springen. Zo ook dit jaar toen de aankondiging binnenkwam van de akoestische versie van Steve McQueen, dat tijdloze meesterwerk van Prefab Sprout uit 1985. De opnamen waren reeds te vinden op de dubbele CD heruitgave van Steve McQueen in 2007 maar waren voorheen niet los of op vinyl te verkrijgen.

Het gaat in deze niet op de demo-opnamen waaruit albumproducer Thomas Dolby mocht kiezen toen Prefab Sprout voorman Paddy McAloon hem vroeg het album te produceren en hem de keuze uit een eindeloze reeks aan nieuwe songs liet maken. Wat uiteindelijk dat wonderlijk mooie tijdloze en klassieke tweede Prefab Sprout album opleverde. McAloon nam in 2006 in zijn eigen studio een aantal van de Steve McQueen songs akoestisch opnieuw op. Gaf ze eigenlijk geheel nieuwe versies mee. Met akoestische gitaren, sequencers en samples opnieuw opgebouwd. Het blijkt een gouden formule die de klassieke songs een fijne nieuwe gloed meegeeft.

Nu kun je je afvragen hoeveel mooier songs als Appetite, Bonny, Desire As, When Love Breaks Down, Goodbye Lucille #1, Moving The River, Faron Young en When The Angles nog kunnen klinken dan op het album Steve McQueen zelf. Luister dan naar deze nieuwe akoestische versies en wees verrast. Het zijn acht songs die al nooit kapot kunnen en die nu nogmaals moeiteloos je hart vinden. Echt alles aan deze songs (muziek, melodieën, zang en die geweldige teksten) is zo fascinerend goed dat je er nog steeds steil van achterover slaat. En de nieuwe versies klinken kakelvers met een uitstekend zingende McAloon. Luister alleen als eens naar die nieuwe prachtversie van Faron Young zeg!

Vanaf de eerste Prefab Sprout plaat Swoon in 1984 tot aan het verscheiden van de eeuw behoorde McAloon tot het rijtje allerbeste Britse songwriters. Wat een schatkist aan songs schreef hij toch en met het verschijnen van deze akoestische versies blijkt maar weer eens hoe tijdloos die zijn.

Tracklisting Steve McQueen (Acoustic):

Side 1:

  1. Appetite
  2. Bonny
  3. Desire As
  4. When Love Breaks Down

Side 2:

  1. Goodbye Lucille #1
  2. Moving The River
  3. Faron Young
  4. When The Angels