×

Portico Quartet

Portico Quartet

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Portico Quartet Portico Quartet Electronic 5 Portico Quartet – Portico Quartet Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe goed kan het jaar muzikaal beginnen? Het fantastische nieuwe album van het Britse Portico Quartet bewijst dat de band met recht de grote belofte is geworden, die ze op basis van hun eerste 2 albums genoemd werd.

Portico Quartet heeft een raar jaar achter de rug. Nadat de band met de albums Knee-deep in the North Sea (2007) en Isla (2009) een belangrijke en invloedrijke band werd die menig muziekgenre opnieuw definieerde, besloot bandlid van het eerste uur Nick Mulvey de band te verlaten en een eigen carrière te beginnen. Saxofonist Jack Wyllie, drummer Duncan Bellamy en bassist Milo Fitzpatrick besloten met z’n drieën verder te gaan en de reeds eerder ingeslagen elektronische weg verder te gaan ontdekken. De opvallende sound van de hang (een percussie-instrument dat bestaat uit twee op elkaar geplaatste sferische schalen van staal) die de sound van de band op de eerste twee albums flink bepaalde, werd met het vertrek van Mulvey verlaten en de band dook maximaal de muzikale diepte in. In Keir Vine, die naast toetsen en percussie ook de hang speelt, werd uiteindelijk de perfecte muzikant gevonden die binnen het nieuwe bandgeluid volledig op zijn plek is. Gedurende de lente en zomer van 2011 definieerden de mannen hun nieuw ontwikkelde muzikale sound en vond er vervolgens een enorme creatieve explosie plaats. Er werden uit meer dan 48 uur muziek 10 stukken gekozen om uit te werken tot de composities die nu op het derde album, simpelweg Portico Quartet genoemd, te vinden zijn.

Portico Quartet is het meesterwerk dat de band in zich heeft. Wat een fantastisch, wonderbaarlijk mooi album is het geworden. Alles wat muziek mooi en interessant maakt is op dit derde album te vinden. De warmte en spanning van openingstrack Window Seat geeft dat gelijk in alle pracht aan. Het daarop volgende Ruins, met een killerbassline die net zo hard binnenkomt als die van Brown Paper Bag van Roni Size zo’n 15 jaar terug, is nu al een klassieker. Wat zal deze tracks straks live los gaan! Het sfeerrijke Spinner en het heerlijk stuiterende Rubidium sluiten daar weer naadloos op aan. In deze eerste 4 tracks zet Portico Quartet de rijk geschakeerde sound uit die het nieuwe album zo adembenemend maakt. Door de band worden via briljant en spannende percussie, sfeerrijke soundscapes alle mogelijke muzikale genres tot een vloeiend geheel vergoten. Als Portico Quartet al als modern jazzkwartet gezien werd is die term met dit album zowel achterhaald als naïef.

Het sublieme Export To Hot Climates en naar Flying Lotus neigende Laker Boo geven dat in de fascinerende ruimtelijke productie nogmaals optimaal aan. Sleepless, met de zeer fraai zingende Armelia, is vervolgens de prachtige break die het album rust geeft. Het geweldige 4096 Colours en het fantastisch stuiterende City of Glass (in de stijl van Ruins met een powerfulle bassline) bouwen de spanning dan weer optimaal uit waarna met Trace, vol bizarre soundscapes, het album genadeloos wordt afgesloten.

Portico Quartet is een absoluut meesterwerk. Een album dat van grote invloed zal zijn op de muziek zoals die vanaf nu gemaakt zal gaan worden.  1. Window Seat
  2. Ruins
  3. Spinner
  4. Rubidium
  5. Export For Hot Climates
  6. Lacker Boo
  7. Steepless
  8. 4096 Colours
  9. City Of Glass
  10. Trace