×

Recensie

Pop

29 april 2019

Pet Shop Boys

Agenda EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: x2

Agenda EP Pet Shop Boys Pop 4.5 Pet Shop Boys – Agenda EP Written in Music https://writteninmusic.com

Er is maar één band die het huidige sociale en politieke klimaat met kritische teksten in super aanstekelijke melodieën en composities weet te verpakken en dat is Pet Shop Boys. Hun Agenda EP voelt als de plaat die we hard nodig hebben.

Neil Tennant en Chris Lowe schudden met de Agenda EP hun frustraties over de manier waarop politici zich opstellen en de social media de overhand heeft gekregen, van zich af. De Agenda EP bevat 4 songs die zowel tekstueel als muzikaal het beste in de mannen boven brengen.

Het kan ook niet anders dat er eindelijk muzikanten uit het land van de Brexit zijn die zich duidelijk uitspreken nu er een no-deal op komst lijkt. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De Agenda EP biedt met songs als het super catchy On Social Media niet zozeer een kijk op Engeland alleen als de wereld in het algemeen maar de boodschap is zeer duidelijk. We laten social media en media manipulatie onze meningen bepalen en zijn meer gericht op onszelf geworden dan dat we naar buiten kijken.

While democracy is losing its way

and greed is getting greedier

console yourself with a selfie or two

and post them on social media

Give Stupidity a Chance is een door het presidentschap van Trump gedreven song door Tennant omschreven als: ‘A satirical song about the poor quality of political leadership in the modern world’. Wat een heerlijk directe tekst, wat een geweldige song.

You say corruption

I say justified reward

Keeps the cronies loyal

Chairmen of the board

Let’s lead this world a merry dance

and give stupidity a chance

What Are We Gonna Do About The Rich is nog een stuk duidelijker. Op straffe beats wordt de arrogantie van de allerrijksten op deze aardkloot en de privileges die ze elkaar geven, door Tennant aan de kaak gesteld.

They’re avoiding paying taxes

while the welfare state collapses

Their extravagance and arrogance

Their lack of tact to balance this

Their lawyers and their attitude

The scale of their ingratitude

They only give to charity

for maximum publicity

De ballad van de EP is het wel heel mooie The Forgotten Child. Een song waarvan de tekstuele interpretatie dan weer wat onduidelijker is. Zingt Tennant hier over de kinderen die van hun ouders gescheiden worden vanuit Mexico aan de grens bij Amerika? Over de Brexit? Nou ja, in ieder geval is het muzikaal één van de allermooiste songs die de Pet Shop Boys in lange tijd opnamen.

She was our reason, our religion, our cause

Our best excuse for emergency laws

Invoked so often to explain and subdue

The forgotten child from whom we all grew

De 4 geweldige nieuwe songs, prachtig geproduceerd door Tim Powell, laten duidelijk horen dat we nog flink rekening met PSB moet blijven houden. In deze vreemde tijden zijn er veel te weinig muzikanten die zich zo durven uitspreken en dat vervolgens in zulke toegankelijke songs weten te verwerken.

De songs van de Agenda EP zullen niet op hun volgende album, verwacht in het najaar, staan. Dat wordt, net als de laatst verschenen albums Electric (2013) en Super (2016), momenteel weer met Stuart Price als muzikale metgezel opgenomen.

Tracklisting Agenda EP:

Side A:

  1. Give Stupidity A Change
  2. On Social Media

Side B:

  1. What Are We Going To Do About The Rich?
  2. The Forgotten Child


  1. Give stupidity a chance
  2. On social media
  3. What are we going to do about the rich?
  4. The forgotten child