×

Recensie

Klassiek

02 mei 2013

Peeter Vähi

Maria Magdalena

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: ERP

Maria Magdalena Klassiek 4.5 Peeter Vähi – Maria Magdalena Written in Music https://writteninmusic.com

In opdracht van het Staatskoor Latvija en het Riga International Sacred Music Festival schreef de Estse componist Peeter Vähi het oratorium Maria Magdalena. Het werk is in 2010 en 2011 tot stand gekomen en is opgedragen aan Eino Tamberg, de leraar van Peeter Vähi. De première vond plaats op 19 augustus 2011 in de Sint Peterkerk in Riga tijdens het bovengenoemd festival. Op 11 februari 2013 heeft het label Estonian Record Productions (ERP) Maria Magdelena op SACD uitgebracht. Deze uitvoering wordt verzorgd door het Riga Dom Cathedral Boys Choir, het State Choir Latvija en het Latvian National Symphony Orchestra onder leiding van Risto Joost. Solisten zijn Sevara Nazarkhan (Maria Magdalena) en Priit Vomer (Jezus). De opnames vonden plaats op 29 november en 1 december 2011 in de Great Guild Hall in Riga.

Dit moderne werk heeft een ferme basis in de passies van Johann Sebastian Bach, hoewel het begin vooral doet denken aan Also Sprach Zarathustra van Richard Strauss. Het heeft in ieder geval dezelfde impact. Het oratorium begint met een primaire bromtoon. Een gongslag kondigt de koperblazers en pauken aan, waarna de koren inzetten. Een dalende toon op de strijkers geeft een apocalyptisch tintje aan het overdonderende geheel. Er volgen oosterse klanken, onweer en regen. Een prachtige canon wordt afgewisseld door de engelenstemmen van het jongenskoor. En dit alles is alleen nog maar het eerste deel! De andere 6 delen zijn even indrukwekkend. Het oratorium heeft een enorme impact in zowel de overdonderende fortes als de fragiele pianissimo’s. De oudheid druipt van de Koptische teksten en ze worden prachtig gezongen door zowel de koren als de solisten; vooral de bas Priit Volmer maakt enorm veel indruk. De muziek heeft een duidelijk theatraal effect en een primitief karakter als van een Grieks toneelstuk. De compositie is uiterst divers en enorm fascinerend.

Gelukkig zijn er heden ten dage nog steeds componisten die prachtige klassieke muziek weten te componeren. In ieder geval heeft Peeter Vähi met Maria Magdalena duidelijk gemaakt een componist van grote klasse te zijn. Het enige nadeel van de uitgave van ERP is dat de tekst enkel in het koptisch gepubliceed is. Het evangelie van Maria Magdalena is gelukkig eenvoudig terug te vinden op de vrije encyclopedie Wikipedia.

Tracklisting Maria Magdalena:

  1. Movement I
  2. Movement II
  3. Movement III
  4. Movement IV
  5. Movement V
  6. Movement VI
  7. Movement VII