×

Recensie

Pop

12 april 2011

Paul Simon

So Beautiful Or So What

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Concord

So Beautiful Or So What Paul Simon Pop 4 Paul Simon – So Beautiful Or So What Written in Music https://writteninmusic.com

Perfecte timing kun je oude held Paul Simon niet ontzeggen. Terwijl de 40th anniversary edition van popklassieker Bridge Over Troubled Water (het laatste album dat hij samen met Art Garfunkel maakte) ontzettend veel aandacht krijgt en zijn gehele catalogus op opnieuw uitkomen staat, brengt hij ook een nieuw album uit. So Beautiful Or So What is een gave bevestiging van het grote talent dat Simon nog steeds in songs weet te bevestigen. Het is zijn sterkste album in ruim 20 jaar.

Het album begint weliswaar wat onwennig met Getting Ready For Christmas Day. De tekst is nogal getij gebonden en geeft het album daardoor een vreemde start. De Afrikaanse ritmes die Simon sinds zijn solo meesterwerk Graceland in zijn hart heeft gesloten zetten echter gelijk de toon in het daarop volgende en briljante The Afterlife en het perfect aansluitende Dazzling Blue en Rewrite. Juist die Afrikaanse ritmes in combinatie met het geniale melodieën en de fraaie politiek verpakte teksten van Simon maken deze songs zo sterk. Vooral het gedreven The Afterlife met een tekst die verhaalt over een groep mensen die wachten voor de hemelpoort is weergaloos (You Got To Fill Out A Form First And Then You Wait In A Line…). Ook Rewrite, over een Vietnam veteraan die werkt in een autowasserij terwijl hij bezig is zijn eigen levensverhaal te herzien, is prachtig. Het briljante samenspel tussen Simon op elektrische gitaar en kora speler Yacouba Sissoko is hierin een van de hoogtepunten van het album. Ook de country folk meets African blues van Dazzling Blue raakt diep.

Prachtige liefdesliedjes als Love And Hard Times, met een zeer fraai en spannend arrangement, en ook het akoestische Amulet (wat hij oorspronkelijk schreef voor de Braziliaanse zangeres Luciana Souza) en het daarop volgende Questions For The Angels laten ook het beste van Simon in jaren horen. Prachtige melodieën en warme teksten. Het met een pulserende beat gedreven Love Is Eternal Sacred Light is een ander hoogtepunt van dit album. Met Love And Blessings en het titelnummer sluit het album vervolgens zeer sterk af.

So Beautiful Or So What is een album dat Simon geheel op eigen kracht, zonder tussenkomst van een platenmaatschappij, opnam. Pas toen het album af was ging hij op zoek naar een distributeur. Deze fijn eigenzinnige aanpak brengt het beste van Simon in volle glorie voor het voetlicht. Een enerverende collectie prachtsongs door de meester met prachtige, en nauwelijks door de tijd aangetaste, stem gezongen. So Beautiful Or So What is zijn beste album sinds The Rhythm Of The Saints uit 1990.  1. Getting Ready For Christmas Day
  2. The Afterlife
  3. Dazzling Blue
  4. Rewrite
  5. Love And Hard Times
  6. Love Is Eternal Sacred Light
  7. Amulet
  8. Questions For The Angels
  9. Love & Blessings
  10. So Beautiful Or So What