×

Recensie

Roots

15 januari 2023

Paul Carrack and The SWR Big Band

Don’t Wait Too Long

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Carrack-UK

Don’t Wait Too Long Paul Carrack Paul Carrack and The SWR Big Band Roots 3.5 Paul Carrack and The SWR Big Band – Don’t Wait Too Long Written in Music https://writteninmusic.com

Het soepele soultimbre viel eind jaren zeventig al op bij Ace en tijdens zijn passage bij Squeeze, Paul Carrack is bovendien een druk bevraagd pianist. Na een succesvolle periode bij Mike & The Mechanics werkte hij samen met Nick Lowe , er was sessiewerk voor Elton John, Roxy Music en een tournee met Eric Clapton. Sinds 1980 stuurt Carrack solowerk de wereld in, naast dat ‘reguliere’ pop- en rockwerk volgen er registraties met de Royal Philharmonic Orchestra en regelmatig duiken projecten met de SWR Big Band op.

Voor de opvolger van One on One keert Carrack terug in de tijd, ondersteund door het uitgebreide huisorkest van de Duitse Südwestrundfunk wordt uitvoerig in de archieven van de moderne muziekgeschiedenis gebladerd. De voorliefde voor R&B, gospel, country en jazz van waaruit de  huidig popmuziek zich ontwikkelde, fascineerde de autodidactische muzikant.

Onder de toepasselijke titel Don’t Wait Too Long komen een dozijn tracks aan bod. Na de prachtige uitvoering op zwoele, jazzy loopjes van dat titelnummer dat we ons herinneren in de originele versie van Madeleine Peyroux en de whistle outro. Zwierige hammond en gitaarlicks leiden Cryin Won’t Help You, met de reprise van dit BB King nummer brengt Carrack een ode aan de legendarische bluesman die hij ooit flankeerde op de sessies van Deuces Wild.

Met Joe Greene’s  Don’t Let The Sun Catch You Cryin’ worden zowel Ray Charles als Dr. John geëerd en met Ain’t Nothing You Can Do verzeilen we op het raakpunt van blues en soul zoals Bobby Bland dat in de jaren zestig onnavolgbaar etaleerde met machtige growls en swingende R&B, Carrack verwerkt er een hitsige orgelsolo in.

Lloyd Price’s Question dateert uit 1960 maar heeft hier een wat grimmige ondertoon die sterk aanleunt bij de sfeer in de blaxploitation soundtracks uit de jaren zeventig, trombone en snedige gitaar versterken het tweede gedeelte. Een echte romantische ballade met bijpassend zangkoortje en zwoele sax mag niet ontbreken bij Carrack. Hij selecteerde het uit 2003 daterend The Only Thing Missing Is You om vervolgens terug dieper in het verleden te duiken met Solomon Burke’s, op strakke ritmiek geschoeide, Got To Get Get You Off My Mind.

Zo croont de Britse muzikant elegant verder met Trust In Me, een song van Milton Ager uit jaren dertig maar in de hemel gezongen door Etta James. Na de grotendeels instrumentale uitvoering van Sam Cooke’s Bring It On Home To Me zingt Paul Carrack ,“next time you see me things won’t be the same”.  Bijzonder overtuigend dit puike muzikale eerbetoon dat om een vervolg smeekt op de concertpodia. 1. I'll Always be In Love With You
 2. Don't Wait Too Long
 3. Cryin Won't Help You
 4. Don't Let The Sun Catch You Cryin
 5. Ain't Nothing You Can Do
 6. Question
 7. The Only Thing Missing Is You
 8. Got To Get You Off My Mind
 9. The Frim Fram Sauce
 10. Trust In Me
 11. Bring It On Home To Me
 12. Next Time You See Me