Recensie

14 november 2016

Parekh & Singh

Ocean

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Peace Frog Records

Ocean Parekh & Singh Pop 4 Parekh & Singh – Ocean Written in Music https://writteninmusic.com

Parekh & Singh zijn een Indiaas duo dat in vrolijke dream pop grossiert. Enerzijds is er de polyvalente Nischay Parekh die de vocals op zich neemt, maar ook gitaar, keyboard en synths bespeelt en anderzijds is er Jivraj die de de drums, al dan niet machinaal en voorzien van allerhande sound effects op zich neemt. Nischay heeft één voet in deze wereld en de andere in een droomwereld. Jivraj is student wiskunde-logica en voelt zich erg aangetrokken tot de donkere kanten van het leven. Tezamen leveren zij hier het debuut Ocean af, een album dat het vooral moet hebben van dromerige sounds, van vrolijk gestemde kamerpop.

Stel je even voor als Morrissey en zijn Smiths gestript zouden worden van hun miserabele negativiteit. Neem een loepzuivere, van hooks voorziene popsong als Everyday Is Like Sunday. Vermenigvuldig maal negen en je komt ongeveer uit bij de sound van dit Ocean. Andere referenties zouden Air of vooral ook Death Cab For Cutie kunnen zijn.

I Love You Baby, I Love You Doll bijvoorbeeld wandelt probleemloos binnen in uw buis van Eustachius en komt daar de volgende paar jaren niet meer uit. De song documenteert de roes en opwinding van eerste, prille liefde. En ook elders, zoals tijdens Me And You is de Liefde een thema. Net als onschuld, overigens. Kortom: twee schijnbaar doodbrave indian lads die zich zowel laten leiden door hun jeugdigheid (het wat kindse Panda bijvoorbeeld met de beeldenrijkdom van een dichter als William Blake) als door artistiekere motieven. Zo siert de gracieuze schilderijen van Yashasvi Mathis de hoes van het album. Naar het einde van het album toe duikt er meer donkerte op. Dat is merkbaar aan titels als het melancholieke Ghost en het door americana beïnvloede Secrets. Op Hill horen we dan weer hoe beiden inspiratie vinden in de filmwereld met sterren als Woody Allen, David Lynchh en Wes Anderson.

Hun motief is “You can be serious / And I can be mysterious”. Rijmelarij van de betere soort dus, al is het net dat wat clevere droompop kenmerkt. Het citaat maakt duidelijk dat ze het ook zelf niet al té ernstig nemen, al slaagt het Indiase duo er wel in om een fijn popalbum te maken.

Beide muzikanten, al van jongsaf opgegroeid in een door muziek beheerste wereld, complementeren elkaar erg goed. Jivraj volgde de voetsporen van de familie terwijl Nischay gretig de ouderlijke platencollectie (met o.a. Frank Sinatra, Marvin Gaye, Stevie Wonder maar ook Geri Halliwell en power rock trio Los Lonely Boys) plunderde.

Als afsluiter is er Philosophize, waarin ze het onder meer hebben over een “New York state of mind in Indian Standard Time”. Beide muzikanten hebben naast hun fascinatie voor de wijde wereld ook voor Newbury St. Toch na al het reizen is er de stad in de vervuilde metropolis waar ze zo van houden, die nooit gaat slapen. Het is niet echt zo heel moeilijk om hen door de straten en steegjes van hun geliefde Kolkat te zien rennen op zoek naar wat vrede en rust.

Doorheen de negen tracks op dit album, samen goed voor een klein halfuurtje muziek, duiken bijzonder veel muzikale inspiraties en invloeden op. Duidelijk is dat Ocean, dit debuut van Parekh & Singh, aangeeft dat het Indiase continent in een steeds globalere wereld steeds meer popinvloeden absorbeert. Een fijn album dat aangeeft dat oog- en oorkleppen nergens toe dienen.  1. I Love You Baby, I Love You Doll
  2. Newbury Street
  3. Me & You
  4. Panda
  5. Hill
  6. Ghost
  7. Secrets
  8. Ocean
  9. Philosophize