×

Recensie

Rock

24 juli 2020

Paper Fishes

Instant Happiness

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht in eigen beheer

Instant Happiness Paper Fishes Rock 3.5 Paper Fishes – Instant Happiness Written in Music https://writteninmusic.com

In een maatschappij die het via internet mogelijk maakt om snel achtergrondinformatie op te zoeken en jezelf op allerlei manieren te promoten vormt Paper Fishes een uitzonderlijke positie. Zanger Andre Levy heeft een duidelijke aversie tegen alles wat met social media te maken heeft en gruwelt van het tijdsbeeld waarbij men zich gewapend met smartphone voortbeweegt. Hij heeft natuurlijk een punt dat het een veelvoud aan beperkingen oplevert op het gebied van fysiek contact. Een mooie idealistische anarchistische denkwijze waarmee hij een laatste der Mohikanen romantiek oproept. Maar om je product aan de man te brengen zijn die netwerken onmisbaar, al denkt Andre Levy daar duidelijk anders over.

Het Britse gezelschap heeft met Simon Edwards een veelzeggende bassist in de gelederen die in de vorige eeuw al daadwerkelijk aan het succes heeft mogen proeven. Binnen de band Fairground Attraction was hij medeverantwoordelijk voor de sound van hitsingle Perfect. Het drietal wordt gecompileerd met drummer Aram Zarikian, een veelgevraagd sessiemuzikant met de nodige ervaring.

Het voelt voor de klassiek geschoolde pianist Andre Levy wat inspiratieloos aan om zich te beperken tot dit genre en hij besluit om zijn gezichtsveld een stuk te verbreden. Zijn uitgewerkte ideeën worden opgepakt door de bevriende producer Leo Abrahams, die in een grijs verleden al heeft samengewerkt met veelzijdige verschillende muzikanten als Paolo Nutini, Editors en Brian Eno. Juist door het hokjes denken te vermijden wordt de band niet stuurloos het eenrichtingsverkeer in geduwd. Instant Happiness doet totaal niet Brits aan, maar is een redelijk geslaagde mengelmoes aan stijlen en invloeden.

Want eigenlijk heeft de plaat van alles te bieden. Rammelende college achtige lo-fi gitaarrock, uptempo funk, duivel uitdrijvende soul, zigeuner cabaret, dromerige psychedelische country punk of door slide-gitaar gedreven Americana. Op de vreemdste plekken duikt een zuiver hemels kerkkoor op of zijn het heerlijke zingende dames die extra souplesse en veerkracht geven. Allemaal heel erg gericht op de Amerikaanse markt, maar dan net zo onvoorspelbaar als een deprimerende donkere David Lynch film. Alleen het flauwe, zenuwachtige afsluitende Talking Blues Boogie American Dream had achterwege mogen blijven.

De ondergang van de Amerikaanse Droom en het verraad van de ontgoochelende illusies door de Brexit komen thematisch in cryptische vormgeving sterk terug in de teksten. Het is een wantrouwen tegen de hele kapitalistische maatschappij, met de grote machten die het als multinationals en wereldleiders voor het zeggen hebben. Het persoonlijke tintje zit hem in de relationele hoek, een leeg onbeslapen bed, het verlangen naar geborgenheid en de schaduw als enige metgezel bij de zonsondergang.

De opvallende uitschieters zijn de sfeervolle sombere op pianospel gebaseerde All Your Lives Are Dreams Played Inside My Head. Nadat deze zich ontplooit als een prachtige powerballad, is het de meerwaarde van Simon Edwards die op het einde overduidelijk merkbaar is. De grimmigheid in zijn basakkoorden gooit er net die dosis duisternis overheen die de vocalen van Andre Levy nodig hebben.

Eating Instant Happiness heeft het verfrissende, geweldige new wave gevoel. De verhalende folkzang wordt mooi omlijst door die ouderwetse pakkende huilende gitaar-uithalen en het licht thrashende old school punk geluid. Deze somberheid past ook weer perfect bij de daarop aansluitende postpunk beweging. Hier wordt vijf jaar popgeschiedenis eventjes compact samengepakt in vierenenhalve minuut muziek. En dat vreet ook wel een beetje aan Instant Happiness. Het is een samen geprakte stamppot waarbij sommige ingrediënten wat bitter smaken tussen de heerlijke andere gepeperde toevoegsels. 1. Another Shot
 2. Death Bed
 3. All Your Lives Are Dreams Played Inside My Head
 4. Orange Paint
 5. Feathers and Nails
 6. Vanishing Point
 7. Blue Room
 8. At the Slightest Hint of a Mess I Can Make a Really Big Mess
 9. Borrowed Time
 10. Eating Instant Happiness
 11. Talking Blues Boogie American Dream