×

Recensie

Metal

04 februari 2017

Overkill

The Grinding Wheel

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Nuclear Blast

The Grinding Wheel Overkill Metal 4 Overkill – The Grinding Wheel Written in Music https://writteninmusic.com

Al meer dan 40 jaar levert het legendarische Overkill zo’n beetje om de 2 jaar een album af. De teller staat met The Grinding Wheel inmiddels op 18! In de jaren 90 zakte de kwaliteit wat in, maar sinds 2003 levert de band eigenlijk alleen maar sterke albums af en behoren de laatste 3 eigenlijk tot de meest snelle trash albums die de band in haar geschiedenis heeft gemaakt. Vooral White Devil Armory mag haast een klassieker genoemd worden.

Voor nummer 18 hebben de heren duidelijk nog even een stap verder willen gaan om hun voortdurende artistieke piek extra kracht bij te zetten. Dat wordt gelijk duidelijk in de opener Mean, Green, Killing Machine. Bijna alle typische Overkill elementen uit de geschiedenis van de band komen in de 7 minuten voorbij. Ik kan het niet helpen dat ik vind dat dit nummer vergelijkingen oproept met wat Metallica laat horen op Hard Wired.. Het daarop volgende Goddamn Trouble is een venijnige track met punkrock invloeden. Our Finest Hour is een schoolvoorbeeld van de iconische trashmetal stijl van Overkill. Een klasse song. Red White And Blue even verder op het album is ook zo’n trash gigant. Maar Overkill zet niet alleen snelheid in. Come Heavy is klassieke midtempo heavy metal song en het intro van het weergaloze en meer dan 6 minuten durende The Long Road schreeuwt classic Iron Maiden (inclusief de koortjes). Afsluiter en titeltrack The Grinding Wheel duurt bijna 8 minuten (!) is het zwaarste nummer op het album en zit ook vol Maiden referenties,. Het middenstuk met alleen bas en hihat bijvoorbeeld is zo Maiden.

Wie vooral de trash kant van Overkill te gek vind, zal misschien na Ironbound, The Electric Age en White Devil Armory even moeten wennen. The Grinding Wheel is diverser en laat meer kanten horen van Overkill, maar man, man. Wat een album is dit ook. Bizar is wat een creatieve flow deze band de laatste jaren zit. 1. Mean, Green, Killing Machine
 2. Goddamn Trouble
 3. Our Finest Hour
 4. Shine On
 5. The Long Road
 6. Let's All Go To Hades
 7. Come Heavy
 8. Red White And Blue
 9. The Wheel
 10. The Grinding Wheel
 11. Emerald