×

Recensie

Klassiek

28 juli 2012

Orion Weiss

42

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Bridge Records

42 Klassiek 3.5 Orion Weiss – 42 Written in Music https://writteninmusic.com

42 is het antwoord op de vraag over het leven, het universum en alles. Althans, volgens het boek The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy van Douglas Adams. 42 is ook het aantal stukken op de nieuwe CD van de Amerikaanse pianist Orion Weiss. Hij is bekend met het science fiction boek en had zelf ook al deze link gelegd. Op deze CD speelt Orion Weiss pianowerken van Antonin Dvorák, Sergei Prokofiev en Béla Bartók. Overigens heeft Orion Weiss een bijzonder interactieve website.

De Acht Humoresques, Op. 101 van Antonin Dvorák bestaat uit negen pianostukken. Ze zijn gebaseerd op muzikale schetsen die de componist in Amerika gemaakt heeft en die zijn overgebleven na het componeren van zijn Negende Symfonie en het Amerikaans Strijkkwartet.In 1894 kwam Dvorák terug in Bohemen en tijdens deze vakantie begon hij te werken aan zijn Humoresques. Sergei Prokofiev schreef zijn Visions Fugitives tussen 1915 en 1917. De originele titel in het Russisch is Mimolyotnosti (dingen die langs vliegen). Het woord komt uit een gedicht van de symbolist Konstantin Balmont getiteld Ik Ken Geen Wijsheid. De stukjes piano muziek zijn weliswaar kort, maar zitten boordevol ideeën. Bagatelle is Frans voor futiliteit of kleinigheid, wat betrekking heeft op de relatieve onschuldigheid van gelijknamige muziekstukken. Béla Bartók componeerde er veertien. Deze onschuldige pianostukken zijn niet overal even onschuldig en vormen een doorbraak voor deze Hongaarse componist. Hij verschuift als het ware zijn muzikale kleur van uitgesproken romantisch naar onverbloemd modern. Deze Bagatelles vormen als het ware een voorbode voor zijn composities uit Mikrokosmos.

Ondanks het feit dat de pianostukken op 42 vaak erg kort zijn is het opvallend hoeveel aandacht Orion Weiss eraan besteedt. Ieder werkje zelf stelt dan qua tijdsduur niet veel voor, maar de stukken zijn op zichzelf bijzonder karakteristiek. Een helder spel en aandacht voor detail zorgen voor een fascinerende muzikal ervaring. Het enige wat mij dan weer stoort is dat de Humoresques van Dvorák niet bij elkaar in de juiste volgorde staan, maar verweven tussen de Bagatelles en Vision Fugitives. Dat ligt meer aan mijn ongekende drang naar ordening dan aan muzikaal inzicht.

Tracklisting 42:
1. Humoresque, Op. 101, No. 6
2. Humoresque, Op. 101, No. 5
3 – 22. Visions Fugitives, Op. 22
23. Humoresque, Op. 101, No. 2
24. Humoresque, Op. 101, No. 3
25. Humoresque, Op. 101, No. 4
26 – 39.14 Bagatelles, Op. 6
40. Humoresque, Op. 101, No. 1
41. Humoresque, Op. 101, No. 8
42. Humoresque, Op. 101, No. 7