×

Ólafur Arnalds & Nils Frahm

Collaborative Works

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Collaborative Works Olafur Arnalds Ólafur Arnalds & Nils Frahm Electronic 5 Ólafur Arnalds & Nils Frahm – Collaborative Works Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een genot dat er nu een dikke verzamelaar is van het werk dat Olafur Arnalds en Nils Frahm de afgelopen jaren samen hebben gemaakt. Collaborative Works mogen we van de mannen niet als een echt album zien maar als een verzameling composities die ze tijdens hun samenzijn maakten in hun thuisstudio’s in Reykjavik of Berlijn. Het is een wonderbaarlijk mooie verzameling geworden die maar weer eens heel goed laat horen hoe getalenteerd de mannen zijn.

Als er twee muzikanten zijn die het Berlijns/Londense platenlabel Erased Tapes hun muzikale kleur hebben gegeven zijn het toetsenmannen Frahm en Arnalds. Met hun enorme enthousiasme en volledig eigen manier van muziek maken hebben ze met hun afzonderlijke albums de blauwdruk van de Erased Tapes sound gecreëerd. Hun composities, vaak met simpele akkoorden en tonen opgezet en prachtig emotievol uitgebouwd tot muziekstukken van epische/filmische allure, raken immer recht in het hart. Gecombineerd met soundscapes en altijd verrassende electronic beats intrigeren ze al net zo hard.

De mannen geven zelf aan dat het succes van hun muziek ze heeft verbaasd. Ze vinden zichzelf geen briljante muzikanten en maken hun muziek volledig intuïtief. Dat dit op plaat en bij concerten tot de meest enerverende muziek die je ooit zult horen kan leiden weten we ondertussen maar al te goed. Het moet erg fijn zijn bij Erased Tapes muzikale geestverwanten te hebben. Juist omdat de mannen geen druk lijken te voelen maken ze de meest compromisloze vrije muziek denkbaar. Wat moet het fantastisch aanvoelen om dan een gelijk denkend platenlabel achter je te hebben staan.

Collaborative Works is gedeeltelijk opgebouwd uit werk dat de mannen samen eerder al op verschillende EP’s uitbrachten. De eerste CD is gevuld met de opnamen van de EP’s Stare, Loon en Life Story Love and Glory en CD 2 is volledig gevuld met de opnamen van de studiofilm Trance Frendz, waarin de composities puur met tijdstip van opname zijn getiteld. (En de erg grappige track 8 als extra track erbij puur om te illustreren dat het niet altijd lukt…).

Stare (2012) was de eerste samenwerking tussen de gevierde Erased Tapes helden Ólafur Arnalds en Nils Frahm met celliste Anne Müller als extra hulptroep. De opnamen vonden plaats in 2010 in Reykjavík en Berlijn.

Loon (2015) continueerde de ambient sound van Stare maar bevatte wel meer percussie en had zelfs dubinvloeden. Voor de EP linkten de mannen de Oberheim 4 Voice en een Korg PS3100 aan hun bay/mixing desk en speelden alle tracks live in. Met vier handen op de toetsen werden de opnamen gelijk opgenomen op 2-track ½-inch tape.

Life Story Love And Glory (2015) is een 2-track live improvisatie met twee piano’s, die werden opgenomen in Nils’s huis in oktober 2012, op de dag voordat de twee op tour gingen voor de Erased Tapes 5th Anniversary Tour. De EP werd uitgebracht op 21 augustus 2015 als 7 inch single. Verrassend genoeg werd de single, eerst alleen als vinyl uitgebracht (pas twee weken later digitaal), een ware hit en kwam in Engeland de hitlijsten op 3 binnen om vervolgens 3 weken in de top 10 te blijven.

Trance Frendz (2015) bevat de opnamen van hun 45 minuten durende studiofilm. Officieel gepland als korte videosessie van eerder uitgebrachte tracks, werden al snel 7 volslagen nieuwe composities/improvisatie opgenomen, een prachtig document van hun muzikale vriendschap. De opnamen werden op 1 september 2015 uitgebracht als onderdeel van hun samenwerkingswebsite http://arnaldsfrahm.com/.

Collaborative Works laat de fascinerende symbiose horen van twee muzikanten die elkaar niet alleen steeds weer weten te verrassen maar qua sfeer en compositie elkaar ongelooflijk goed aanvoelen. Qua opbouw en sfeer in elkaar een prachtige gelijke hebben. Collaborative Works is een magisch werkstuk van twee muzikanten op het hoogtepunt van hun kunnen. Muziek om je diep door te laten vervoeren. 1. Four (Loon EP)
 2. Three (Loon EP)
 3. Wide Open (Loon EP)
 4. W (Loon EP)
 5. A1 (Stare EP)
 6. A2 (Stare EP)
 7. B1 (Stare EP)
 8. Life Story (Life Story Love and Glory)
 9. Love and Glory (Life Story Love and Glory)


 1. 20:17
 2. 21:05
 3. 23:17
 4. 23:52
 5. 00:26
 6. 01:41
 7. 03:06