×

Recensie

Soul / Hiphop

28 februari 2018

Ntjam Rosie – Breaking

Breaking Cycles

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Gentle Daze Records

Breaking Cycles Ntjam Rosie Soul / Hiphop 4 Ntjam Rosie – Breaking cycles Written in Music https://writteninmusic.com

Met haar vijfde album, de opvolger van The One (2015), kijkt Ntjam Rosie terug op haar carrière en leven tot nu toe. Ze is blij met wat ze heeft bereikt maar vond het tijd voor verandering. In 2017 toerde ze door Nederland met Homelands, een theaterproductie met Artvark Saxophone Quartet, en met We hadden liefde, we hadden wapens, met onder meer Huub van der Lubbe. December 2017 ging haar eerste eigen theaterproductie Breaking Beats van start, een multidisciplinaire voorstelling met haar persoonlijke verhaal als leidraad. Met dit nieuwe album stapt ze uit haar creatieve comfortzone.

Er staan stuk voor stuk prachtige songs op Breaking cycles, erg goed geproduceerd door Vincent Helbers (Flowriders). Alle songs zijn door hem en Ntjam Rosie geschreven. Ze heeft zich laten inspireren door Janet Jackson, Erykah Baduh, Aaliya, door muziek uit Kameroen en Zuid Afrika zoals de jaren ’80 soul van de Zuid-Afrikaanse Letta Mbulu; en ook door de sound van hedendaagse alternative r&b (Kelela, Nao, Daniel Ceasar). Het meest Afrikaans is het geweldige Farafina, haar dochtertje Lizz is even te horen in Don’t push me away.

Pittige neo-soul is Take a good look at me, met Teus Nobel op trompet. Erg mooi zijn haar soul ballads Eh Eh en Foolish. Lekker zwoele soul is Breakthrough. Funky meeslepend is Put in the work met Bart Wirtz op altsax. De instrumentatie en de melodielijnen zijn fraai ingebed in haar stem die vaak zachtmoedig klinkt. Met dit album is Ntjam Rosie echt de diepte ingegaan en dat heeft een fraai resultaat opgeleverd!

Bonus track: Never Give Up 1. Take A Good Look At Me
 2. Eh eh
 3. Breakthrough
 4. Incomparable
 5. Interlude: Chant de la Forêt
 6. Farafina
 7. Put in the Work
 8. Interlude: Don’t Push Me Away
 9. Stop Wasting My Time
 10. Foolish
 11. A Long Way
 12. Free your Mind
 13. Interlude: Afro
 14. Forgive Me