×

Recensie

Rock

14 mei 2015

Normaal – 40 Jaor

40 jaar Hoken

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Flow

40 jaar Hoken Normaal Rock 3.5 Normaal – 40 Jaor Hoken Written in Music https://writteninmusic.com

Langzaam bluesschemaatje, het is nog vroeg, het publiek op het popfestival in Lochem rekt zich nog even uit in het gras. Dan begint de zanger te zingen.

“Ik zit te drinken op de plee”

Hemelvaartsdag 1975. Bluesrock met teksten in onvervalst Achterhoeks. Niet alleen Normaal is geboren, het is de start van een heel nieuw genre, rock in de eigen streektaal.

Hemelvaartsdag 2015. Precies veertig jaar later. Bennie Jolink wil nog wel Høken, zijn door astma geteisterde lichaam is te onvoorspelbaar om een lange tour een jaar van te voren te plannen. Jolink weet niet hoe hij zich over een maand voelt, laat staan over een jaar.

Op donderdag 14 mei, Hemelvaartsdag 2015, precies veertig jaar na het ontstaan van Normaal zet de groep, weer in Lochem, een punt achter de live-optredens. En daarmee feitelijk achter de band. Laatste wapenfeit: het album 40 Jaar Høken. Geen greatest hits, unplugged of andere terugblik-truc van Jolink cs, maar een album met volledig nieuw, dat wil zeggen niet eerder uitgebracht materiaal. Verdeeld over vier CD’s wordt, gerubriceerd naar stijlen afscheid genomen van de ‘Anhangers’: één schijf met country & western, één met rock & roll, één a capella en één band-CD. Die ‘band’ is in de afgelopen vier decennia nogal aan wijzigingen onderhevig geweest. Of, zoals grote roerganger Jolink het beschrijft: ,,Bandleden die niet meer in ons team pasten en mossen worden verstoten. Dit was altied eaven erg als een echtscheiding, compleet met traenen, adviseurs, mediators, advocaten, rechtzaken en een enorme hoop verspilde, negatieve energie.”

Van de oerbezetting uit 1975, ook te horen op de eerste LP Oerend Hard uit 1977, zijn nog slechts Jolink (indertijd Buuz’n Beernd) en bassist Willem Terhorst (Wimken van Diene) over. De collectie songs op 40 Jaar Høken bevat wel enkele songs die Jolink schreef samen met Ferdi Jolij, die zijn vaste schrijfmaat was in de eerste jaren. Sinds 2010 maakte Jolij samen met Jan Manschot ook weer deel uit van de ‘oude bezetting’ van Normaal, die ook weer incidenteel optredens deed met het repertoire uit de eerste jaren. Jan Wilm Tolkamp (Normaal-lid sinds 2006) en Roel Spanjers (ook actief in De Dijk) zijn met drummer Timo Kelder op deze nieuwe cd te horen.

Voor deze nieuwe (laatste?) Normaal-uitgave maakte Jolink samen met Jan Wilm in de studio akoestische demo’s die door de andere bandleden via de mailbox werden uitgewerkt, waarna het geheel in de studio werd ver-Normaald. Aan de 29 tracks is sinds eind 2013 gewerkt, de laatste hand is eraan gelegd in maart van dit jaar. De eerste twee schijven laten goed horen welke twee oer-genres vanaf dag één van invloed waren op Normaal (met mooie vertalingen van o.a. Smiley Lewis en Bo Diddley), de a capella-schijf bevat een nieuwe versie van Vrouw Haverkamp (Wat heb oe mooie tiet’n) en een volledig dialectvrij gezongen couplet van Wilhelmus van Nassauwe. Een mooi afscheidscadeau en een mooie soundtrack voor dat (voorlopig laatste?) Normaal-optreden op Hemelvaartsdag.

De Normaal-geschiedenis wordt 27 mei echt afgesloten met een documentaire op NPO-1 onder de titel Dat was Høken.

Tracklisting 40 Joar Hoken:

CD 1:

 1. Noa Noa Noa
 2. Ik bun verliefd
 3. Jägermeister Afternoon
 4. Dan bu-j een echte held
 5. Ow volle lippen
 6. Hummelo City
 7. Alo-A-Hee

CD 2:

 1. Die olde beatmuziek
 2. Dat kön i-j niet maken
 3. Reisjen langs de Rijn
 4. Verloochen ow afkomst niet
 5. Hie dut ‘t
 6. Vrogger toen was alles better
 7. Eengaals drieven
 8. ‘t Gas dat kent moar ene stand
 9. Bo Diddley
 10. Jeffrey Herlings

CD 3:

 1. Vrouw Haverkamp/Hanselman
 2. Jök in ‘t gat
 3. Golden Gerstevelden
 4. Marmer, steen en iezer
 5. Ajuu de Mazzel (2)
 6. Wilhelmus v. Nassauwe

CD 4:

 1. Moar dan bunnen wij-j der altied nog
 2. Motorri-jen en romantiek
 3. Steentje in m’n schoen
 4. H.D.H.D.
 5. Toevallig
 6. Olde keerl