×

Recensie

Pop

07 december 2021

No Rome

It's All Smiles

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dirty Hit

It's All Smiles No Rome Pop 4 No Rome – It’s All Smiles Written in Music https://writteninmusic.com

Uiteindelijk blijkt Covid-jaar 2021 een opzienbarend goed debuutjaar. Ook It’s All Smiles, de langverwachte eersteling van No Rome, het alter-ego van de Filipijnse Guendoline Rome Viray Gomez, is zo’n opvallend sterk debuutalbum.

Hoewel hij al een flink aantal jaren in Londen woont nam hij zijn debuut op in een gehuurd appartement in Manilla, nadat hij na een festivalconcert door Covid-restricties het land niet meer uit kon. Hij richtte de ene van het tweekamerappartement als leefruimte in, de andere als werkruimte met alle apparatuur die hij al voor het optreden bij zich had. Zo kon hij in alle rust aan nieuwe muziek werken.

Al snel werd hem duidelijk dat de sound van de nieuwe muziek flink anders was dan de singles die hij reeds had uitgebracht. Met het gerenommeerde koppel BJ Burton (Kanye West, Bon Iver) en George Daniel (de drummer van The 1975) als producers dook hij vol zijn nieuwe muziek in om er uiteindelijk met It’s All Smiles uit te komen.

Zelf noemt hij zijn stijl van muziekmaken R&B shoegaze, een spannende term die voor een songs als Secret Beach en When She Comes Around evenwel een perfecte omschrijving is. Uitstekende tracks trouwens. De muzikale connectie tussen alternative, electronica, rock, pop en R&B vindt in de overige tracks steeds weer een avontuurlijke nieuwe vorm. Steeds weer spannend opgebouwd in instrumentatie en arrangementen.

Juist ook met tracks als het heerlijk heen en weer stuiterende Remember November/Bitcrush Y**R Life, een wel heel knappe song als I Want U of een ballad als A Place Where Nobody Knows bewijst Gomez een fascinerende songschrijver te zijn. (Hoe belangrijk is Justin Vernon/Bon Iver wel niet voor ‘de sound’ van een hele nieuwe horde aan muzikanten geweest trouwens.)

De productie van It’s All Smiles is al net zo fascinerend goed. De plaat knalt uit je speakers met een fijn knisperend vol in je gezicht geluid. Verrassend wat de pandemie met No Rome heeft gedaan. Op dat tweekamerappartement in Manilla heeft hij een heerlijk weerbarstig en vernieuwende set songs in elkaar gesleuteld die, behoorlijk ver weg van zijn eerste singles (die op dit debuutalbum dus ook volledig ontbreken) even intrigerend als aanstekelijk klinken.  1. Space-Cowboy
  2. How Are You Feeling?
  3. I Want U
  4. ITS *N0T* L0V33 (Winter In London)
  5. When She Comes Around
  6. Secret Beach
  7. Issues (After Dark)
  8. Remember November / Bitcrush*Yr*Life
  9. A Place Where Nobody Knows
  10. Everything