×

Recensie

Pop

12 december 2017

no-man – (heruitgave

Returning Jesus

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Kscope

Returning Jesus No-Man Pop 4 no-man – returning jesus (heruitgave 2017) Written in Music https://writteninmusic.com

Vorige maand verscheen de geremasterde, aangevulde versie van het vierde album van No-Man (Steven Wilson & Tim Bowness), Returning Jesus, de plaat die oorspronkelijk uitkwam in 2001. Waarom?

Waarschijnlijk omdat het nieuwste solo-album van Wilson, To The Bone, het heel erg goed doet in Europa (To The Bone noteerde nummer 1 in Duitsland en nummer 4 in Nederland). Bovendien heeft collega Bowness ook dit jaar een succesvol album uitgebracht: Lost in the Ghost Light. Een goed moment dus om het oudere werk onder de aandacht te brengen bij zowel nieuw geïnteresseerd publiek als die-hard fans. Ditmaal komt het album uit onder de Kscope-vlag.

Progliefhebbers houden van mooie dingen. Mooie muziek ja, maar het liefst ook fysieke dragers die je in de kast kunt zetten. We zijn ook gek op remasters en alternate versions. En wat wil nou het geval? Deze nieuwe release van Returning Jesus bevat twee discs. Het oorspronkelijke album, dit jaar geremasterd door Wilson zelf (en we weten dat hij dat kan) en 1 schijfje met welgeteld 15 nummers, varianten op de originele tracks en wat extra tracks.

Zo kun je bijvoorbeeld het nummer Lighthouse drie keer beluisteren, maar dan steeds net even anders. Overkill? Geen sprake van. Leuk om ze te vergelijken met het origineel. En dan is er ook nog Something Falls waarbij het gitaarintro uitblinkt in schoonheid. Bij laatstgenoemde track horen nog Chelsea Caps en Darkroom; alle drie nummers die de oorspronkelijke plaat net niet hebben gehaald. Ze verdienen zeker je aandacht.

Returning Jesus is gewoon een heel sterk album en bovendien staat er ook op het bonusschijfje genoeg moois, al voelen sommige nummers een beetje aan als opvulling, en dat was nou echt niet nodig, want disc 2 alleen al tikt de 78 minuten aan.

Bowness doet ook een duit in het zakje met zijn sleeve notes en kunstenaar Carl Glover, de man die veelvuldig met het duo samenwerkt, verdient ook een plaatsje in het werk, in de vorm van een boekje met twaalf pagina’s vol aanvullende kunstwerkjes en foto’s.

nm-rj-2cd-product-420x315

Returning Jesus is kortom een ‘totaalplaat’ die je zeker onder de kerstboom kunt leggen. Het album is verkrijgbaar als dubbel-cd en dubbel-vinyl (180gr). Het vinyl bevat minder tracks; het oorspronkelijke album is verdeeld over kant A, B en C en kant D bevat een aantal extra EP-tracks.

Tracklisting Returning Jesus:

Disc 1:

 1. Only Rain
 2. No Defence
 3. Close Your Eyes
 4. Carolina Skeletons
 5. Outside The Machine
 6. Returning Jesus
 7. Slow It All Down
 8. Lighthouse
 9. All That You Are

Disc 2:

 1. Something Falls
 2. Close Your Eyes (EP Version)
 3. Carolina Reprise
 4. Until Tomorrow (Hifi)
 5. Chelsea Cap
 6. Darkroom
 7. Until Tomorrow (Lofi)
 8. Song About The Heart
 9. Lighthouse (First Demo)
 10. Darkroom (Alternate Version)
 11. Like A Child
 12. Chelsea Cap (Alternate Version)
 13. Lighthouse (Second Demo)
 14. Slow It All Down (Long Version)
 15. All That You Are (Demo)


 1. Only Rain
 2. No Defence
 3. Close Your Eyes
 4. Carolina Skeletons
 5. Outside The Machine
 6. Returning Jesus
 7. Slow It All Down
 8. Lighthouse
 9. All That You Are