×

Recensie

Pop

14 november 2023

Neil Hamburger

Seasonal Depression Suite

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Drag City

Seasonal Depression Suite Neil Hamburger Pop 3 Neil Hamburger – Seasonal Depression Suite Written in Music https://writteninmusic.com

Stel je eens voor dat je met een groep collega muzikanten en b- acteurs rond de kerstdagen in een afgelegen Fawlty Towers achtig hotel ingesneeuwd raakt. Genoeg drank, eten en instrumenten binnen handbereik en een gastheer die als zenuwachtige entertainer optreedt en een spervuur aan flauwe woordgrappen op je los laat. Uiteindelijk val je voor deze meligheid en meng je jezelf met gemeend enthousiasme komisch nederig tussen het gezelschap op. Daar is Neil Hamburger’s Seasonal Depression Suite nog het beste mee te vergelijken. Een afgekeurd Disney sprookje om de feestdagen mee door te brengen. De grote ontbrekende is Chris Rea, die met zijn auto voor de zoveelste keer de verkeerde afslag heeft genomen.

Neil Hamburger is het alter ego van stand-upcomedian Gregg Turkington. Geliefd bij collega muzikanten, filmsterren en wildvreemde podiumbewoners. Alles wat cliché is en stiekem niet door de beugel kan passeert de revue. Vergeet de foute kersttruien, de terugkerende Top 2000 rommel en andere tot in herhaling vallende eindlijstjes. Seasonal Depression Suite is het echte werk, alles waar je eind van het jaar niet aan herinnert wil worden komt voorbij. Alsof de oorspronkelijke Monty Python leden tijdens een nostalgische jaren zeventig televisie-uitzending bij The Muppet Show worden uitgenodigd en onderweg aan lager wal geraakte collega’s oppikken. Gooi de goede voornemens in de prullenbak en onderga deze fantastische kerst glamrockopera trip.

Dit is Phil Spector kitsch, zonder de gekte en een overdosis aan theatrale bombast. Introduceer een The Polyphonic Spree achtige backing vocals koorgezelschap in bonte Barbapapa kleuren in de studio, die hier hun zingende geloofsovertuiging inmengen. Wees heel open minded, maar neem het vooral allemaal niet te serieus. Ga gemakkelijk zitten, You Have Arrived. Een nerveuse Neil Hamburger heeft zich bij My Calendar Lied in de tijd verrekent, en beseft dat zijn overnachtingsplek nog niet winterklaar is. Als een polkawervelwind neemt hij in Coming Apart at the Seams het huis onder handen. In de zomer zijn de gedachtes al bij het betoverende If This Long Season, maar als de tijd eenmaal aangebroken is, loopt hij flink achter de feiten aan. Een heerlijke lounge pianotrack met Toots Thielemans getinte sobere mondharmonica partijen.

Het is de kracht van Erik Paparozzi om dit alles in een doldwaze musical te arrangeren en daar komt deze producer verdomd goed mee weg. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om zijn vrouw en tevens kleindochter van Frank Sinatra, A.J. Lambert in het project te betrekken en schenkt haar Sleeping for Free. Om die familiare aangelegenheid te completeren wijst hij zijn dochter Miranda Paparozzi een Cats and Dogs musical pastiche bijrolletje toe. Het hoogtepunt van Neil Hamburger’s Seasonal Depression Suite vormt de door Erik Paparozzi gedragen countryfolk van de met strijkers opgesierde I Passed It By. Tussen het kunstmatige plastic hangen weldegelijk een aantal goed opgepoetste echte kerstballen.

De Four Seasons in One Day frisheid is in het melancholische Here Comes the Season Again ver weggestopt. Neil Finn verwarmt zich bij het dovende haardvuur en amuseert zich met vergeten platen die wiebelend hun rondjes draaien. Wie is die mysterieuze dame met die aftandse bontjas toch? Annabella Lwin heeft nog steeds die Bow Wow wow punkenergie en huppelt vrolijk door het uptempo It Felt Like a Dream heen. Alan Bishop van Sun City Girls mengt zich stilletjes vanuit de achterdeur binnen het gezelschap om in het theatrale jazzy Security Guard de boel flink te ontregelen.

Bonnie ‘Prince’ Billy verdrinkt eenzaam zijn verdriet in de balzaal. Bij de bijna beeldende The March triomf verkeert hij in ouderwetse topvorm. Het is zelfs zonde dat hij het geheel zo sterk de hoogte in tilt. Podiumclown Puddles Pity Party verschuilt zich achter zijn schrijnende Maids Can’t Mop Up Memories treurgeestige pierrot personage en zet een croonende Neil Diamond performance neer. Komiek JP Hasson kent Gregg Turkington net als Puddles Pity Party nog van de werkvloer, en krijgt in de uptempo Check Out Time Is 11 A.M. samen met actrice Natalie Peyser een vriendendienst toegewezen. Neil Hamburger’s Seasonal Depression Suite is een ontregelde licht dramatische klucht. Kerstmis zal nooit meer hetzelfde zijn. 1. You Have Arrived
 2. Here Comes the Season Again
 3. My Calendar Lied
 4. It Felt Like a Dream
 5. Maids Can't Mop Up Memories
 6. Coming Apart at the Seams
 7. I Passed It By
 8. Security Guard
 9. Screen Time
 10. Cats and Dogs
 11. Sleeping for Free
 12. The March
 13. If This Long Season
 14. Check Out Time Is 11 A.M.
 15. Sugar Packets