×

Recensie

Klassiek

20 juli 2012

Nareh Arghamanyan speelt Sergei

Nostalgie

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Pentatone

Nostalgie Klassiek 4.5 Nareh Arghamanyan speelt Sergei Rachmaninov Written in Music https://writteninmusic.com

Rachmaninov is mannenmuziek! Net als een Volvo een mannenauto is. Of is dat een BMW? In ieder geval heeft de piano-muziek van deze Russische componist een masculien karakter. Zelfs in de rustigere en meer subtielere momenten blijft de muziek overtuigend macho. Dit betekent niet dat deze muziek dan dus alleen door mannelijke pianisten gespeeld moet worden, want daarmee heeft bovenstaande natuurlijk niets te maken.

De Morceaux De Fantaisie, op. 3 wordt algemeen beschouwd als de eerste belangrijke compositie van Rachmaninov. Ieder van de vijf stukken heeft zijn eigen karaktertrekken en dat maakt ze samen tot een verzameling mooie gevarieerde pianowerken. Etudes zijn studies en tableaux zijn schilderijen; Rachmaninov haalde zijn inspiratie voor de Etudes Tableaux, op. 33 uit schilderwerken, maar hij heeft nooit aangegeven welke dat waren. Samen met die van opus 39 vormen zij de moeilijkste composities voor piano door Rachmaninov geschreven. De Corelli Variaties zijn… tsja, de titel zegt het natuurlijk al. Het thema wat Rachmaninov gebruikte heet La Folia en het schijnt dat dit helemaal niet van de Italiaanse componist Arcangelo Corelli (17 February 1653 – 8 January 1713) zelf gecomponeerd is. Dat neemt niet weg dat het een boeiend stuk is, waarbij tijdens de variaties echt nieuwe ritmes en melodieën bedacht zijn. Rachmaninov heeft deze compositie zelf wel gespeeld, maar nooit opgenomen.

Op de nieuwe Super Audio CD van Pentatone speelt Nareh Arghamanyan deze drie composities voor piano op een prachtige manier. Haar aard van spelen is emotioneel, maar zonder te vervallen in overdreven pathetiek. Ik krijg de indruk dat er door pianisten nogal eens te veel dynamiek in de stukken van Rachmaninov wordt gelegd. Gelukkig weet Nareh Arghamanyan hier de juiste proporties aan te houden. Ze let op de dramatiek en de ontwikkeling van de stukken en speelt ze met veel aandacht voor detail en met opvallend vloeiend spel. Zo presenteert zij de stukken op een prettige en spannende manier en wordt het een genot om deze muziek van Rachmaninov te beluisteren. De CD komt met een DVD waarop te zien is hoe de pianiste de Corelli Variaties en de Prelude Op. 3 No. 2 in C-sharp minor uitvoert en bevat verder een interview met Hans Visser.

Tracklisting:
1 – 5 Moraceaux De Fantaisie, Op. 3
6 – 13 Etudes Tableaux, Op. 33
14 – 20 Variations On A Theme Of Corelli, Op. 42