×

Recensie

Roots

06 februari 2015

My Blue Van

Hush

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Suburban Records

Hush My Blue Van Roots 4.5 My Blue Van – Hush Written in Music https://writteninmusic.com

Als je al een poosje meeloopt in de bluesscene is het altijd verrassend als er een Nederlandse band komt bovendrijven die je nog niet kent. Temeer als het, volgens eigen zeggen, een bluesrock band is die met hun tweede album, Hush, uit komen. Als je je dan in deze band gaat verdiepen is het ook niet zo verwonderlijk dat ze in de bluesscene nog niet erg bekend zijn. Dit omdat My Blue Van, want dat is de band waarom het gaat, tot dusverre een ander pad heeft bewandeld dan het geëigende bluespad. Zo deed de band in 2012 mee met de Utrechtse Popprijs en won daar de publieksprijs, wonnen ze in 2013 de 3VOOR12/Utrecht-award voor beste live act en stonden ze in 2014 in de finale van de Grote Prijs van Nederland.

De schijf beluisterend is de gekozen ingeslagen weg ook wel de juiste. Natuurlijk misstaan ze niet op een bluesfestival maar My Blue Van is beslist geen pure bluesrock band. Het is namelijk veel meer dan dat. Krachtige rocksongs, voorzien van rauwe zang van Bas Beenackers die ook nog eens meer dan bedreven is op gitaar, worden afgewisseld met subtiele soulvolle ballads. Grunge en psychedelische invloeden hoor je terug in het stevigere werk terwijl de rustige nummers zich kenmerken door invloeden van indie en americana. Dat het trio perfect op elkaar ingespeeld is blijkt uit alles. De krachtige drums van Dennis Wechgelaar en de stuwende bas van Freek van Ede ondersteunen gitaar en zang op de 14 eigen nummers tot in perfectie. Her en der wordt het trio bijgestaan door piano of hammond .

Het moge duidelijk zijn dat er van Nederlandse bodem prachtige muziek ontspruit. My Blue Van is daar een heel mooi voorbeeld van. Niet voor niets is de band een soort van geadopteerd door het muzikale platform van Eric Corton; Cortonville. Deze plaat moet je niet horen, deze plaat moet je luisteren!

Tracklisting Hush:

 1. Hush
 2. 25 Nights And Days
 3. Story On A Strange Place
 4. Plusminus
 5. I Give You My Curse
 6. Float
 7. Bloodstain
 8. Who Is There To Know
 9. Carousel
 10. Sail Away
 11. Rushing High
 12. Wave
 13. Storm
 14. Dementia


 1. Hush
 2. 25 Nights and Days
 3. Story on a Strange Place
 4. Plusminus
 5. I Give You My Curse
 6. Float
 7. Bloodstain
 8. Who Is There to Know
 9. Carousel
 10. Sail Away
 11. Rushing High
 12. Wave
 13. Storm
 14. Dementia