×

Recensie

Roots

30 juli 2015

Jeff Beck

Live+

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Atco

Live+ Jeff Beck Roots 4 Jeff Beck – Live+ Written in Music https://writteninmusic.com

Toen Eric Clapton vertrok bij The Yardbirds en ging spelen bij John Mayall’s Bluesbreakers. Omdat de Yardbirds steeds meer van het bluespad afweken, werd hij vervangen door de toen nog onbekende zanger/gitarist Jeff Beck. Maar bij de Yardbirds bleef Bleck maar 18 maanden om daarna zijn eigen Jeff Beck Group op te richten met als bassist Ron Wood, als drummer Ainsley Dunbar en als zanger Rod Stewart. Maar ook deze band was geen lang licht beschoren want in 1969 gingen ze alweer uit elkaar. Door een ernstig ongeluk, die Beck 2 jaar uit de roulatie hield, kwam het er niet meer van een nieuwe band op te richten en sindsdien speelde Beck in diverse formaties en zocht hij meer en meer de kant van de Jazz en de Fusion op. Wel speelde hij mee op het album Talking Book van Stevie Wonder waarvan hij later het nummer Superstition zou coveren. Inmiddels heeft Beck meer dan 20 albums op zijn naam staan en is er dan nu een nieuw live album uitgebracht met de titel Live+.

Live+ is een album waarop 14 live tracks staan, aangevuld met 2 nieuwe studio nummers; Tribal en My Tiled White Floor. Van deze 14 live nummers zijn er maar 6 Beck originelen. De andere 8 nummers zijn allemaal covers van niet zomaar wat artiesten. Want na opener Loaded worden we getrakteerd op een mooie Bonnie Dobson cover Morning Dew, al zullen de meeste mensen dit nummer kennen van The Greatful Dead. Zijn voorliefde voor Fusion komt er gelijk achteraan als hij als eerbetoon aan voorbeeld John McLaughlin het nummer You Know You Know covert, met daarin een waanzinnige bassolo van Rhonda Smith. Jonathan Joseph laat in deze cover trouwens ook nog even horen dat hij een klasbak op drums is.

Na een heerlijke originele moderne Beck blusrocker, Why Give It Away, waarin zelfs een stukje rap in terug te horen is, volgen er weer 3 covers. En om de muzikaliteit van Beck aan te geven zijn het 3 covers van verschillende muziekstijlen. De eerste is A Change Is Gonna Come, een soulcover van Sam Cooke. De 2e gaat gelijk weer een hele andere kant op als Beck het Beatles nummer A Day In The Live akoestisch vertolkt. Als laatste uit het rijtje van 3 is het al eerder door Beck gecoverde nummer Superstition van Stevie Wonder aan de beurt. Een groot compliment aan zanger Jimmy Hall die al die verschillende stijlen moeiteloos voor zijn rekening neemt. Gelukkig krijgt hij af en toe rust als er een instrumentaaltje langs komt zoals het rockfusion nummer Hammerhead. Die rust heb je dan ook wel even nodig als je weet dat je daarna het volledig uitgekauwde Little Wing van Jimmy Hendrix moet zingen. Maar daarna mag hij onmiddellijk weer uithijgen tijdens Big Block, een mengelmoes van rockfusion, bluesrock en hardrock, het fusion nummer Where Were You en Danny Boy.

Maar daarna moet ook Hall weer vol aan de bak als de Cream cover Rollin’ And Tumblin’ voorbij komt. Net als Rollin’ And Tumblin’ is de afsluiter van het live gedeelte ook een bluescover. Dit maar van Don Nix het ook al veel gecoverde Going Down.

De 2 nieuwe studio nummers zijn een beetje vreemde eenden in de bijt op dit album. Tribal is een instrumentaal bluesrocknummer met een hoop gekrijs tussendoor terwijl My Tiled White Floor een mengelmoes van Indi, rock en psychedelica is. Het bewijst wel de muzikale diversiteit van Beck.

Tracklisting Live+ :

 1. Loaded
 2. Morning Dew
 3. You Know You Know
 4. Why Give It Away
 5. A Change Is Gonna Come
 6. A Day In The Live
 7. Superstition
 8. Hammerhead
 9. Little Wing
 10. Big Block
 11. Where Were You
 12. Danny Boy
 13. Rollin’ And Thumblin’
 14. Going Down
 15. Tribal
 16. My Tiled White Floor


 1. Loaded
 2. Morning Dew
 3. You Know You Know
 4. Why Give It Away
 5. A Change Is Gonna Come
 6. A Day In The Life
 7. Superstition
 8. Hammerhead
 9. Little Wing
 10. Big Block
 11. Where Were You
 12. Danny Boy
 13. Rollin' And Tumblin'
 14. Going Down
 15. Tribal
 16. My Tiled White Floor