×

Recensie

Pop

01 juli 2021

My Blue Van

My Blue Van

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

My Blue Van My Blue Van Pop 3.5 My Blue Van – My Blue Van Written in Music https://writteninmusic.com

Neen, het is geen debuut dit titelloze werkstuk, het Utrechtste trio is al aan zijn vierde langspeler toe. Sinds Bas Beenackers zo’n decennium geleden tijdens een zomerse jamsessie met Johan Van Bussel en Dennis Wechelaar een blauw busje opmerkten in hun straat  opmerkten, hadden ze meteen een  geschiktevnaam om verder te gaan. Hoewel ze de stempel bluesrock al een tijdje ontgroeid zijn verkennen ze een meer avontuurlijk  muzikaal territorium. Dat er geen  dure opnamestudio noch producer bij betrokken is helpt.

In een tot homestudio omgebouwde garage assembleerden ze met door Beenackers  aangeleverde en gezongen teksten en gezamenlijk uitgewerkte muziekjes een nieuw album. En namen uitgebreid de tijd om te experimenteren. De geijkte trioformule wordt overstegen zo leveren ze alle drie bijdrage op toetsen en Beenackers voegt al eens cello en  mandoline toe bij zijn gitaarpartijen.

Die ongebonden aanpak werpt duidelijk vruchten af. Het op dartele bas, vervormde gitaarlijnen balancerende Me & You verrijkt met een snuifje psychedelia  troont je mee in een persoonlijk en rijk geschakeerd universum dat meerdere luisterbeurten vergt om echt te doorgronden

Ondertussen is het onbevangen genieten van het broeierige Ecstasy, een uit de hand gelopen trip met geestverruimende middelen, of de suggestie van een weldadige stoeiparti? Gansterblues In Bes lonkt naar de rappers van de Amerikaanse Westkust, de combinatie van luie gitaarlickjes met mellotron  suggereert de zonovergoten stranden uit dat gebied die eveneens moeiteloos wordt opgeroepen met Not Easy To Lie.

Het ijle  soulvolle stemmetje van Beenackers lijkt bij momenten een beetje op het timbre van Sting in een op strakke ritmiek flanerend Catch My Drift en het lome Oh My.  De vierde langspeler blijft  bovenal een markante en geînspireerde muzikale episode van een getalenteerd trio.  1. Me & You
  2. Ecstasy
  3. Gangsterblues In Bes
  4. All There Is (Executioner)
  5. Catch My Drift
  6. Not Easy To Lie
  7. Say What You Want
  8. Oh My
  9. Linger
  10. There She Goes