×

Recensie

Rock

27 juni 2015

Muse

Drones

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Warner

Drones Muse Rock 4 Muse – Drones Written in Music https://writteninmusic.com

De privacy van het individu die steeds verder wordt ingeperkt doordat andere individuen, met behulp van steeds geavanceerdere apparatuur hun medemensen in de gaten houden. Een eigentijdse variant op Orwell’s Big Brother? Misschien, maar wel hoogst actueel. Het gevoel van steeds maar in de gaten gehouden worden heeft flink wat nieuwe dimensies gekregen sinds Orwell in 1948 zijn toekomstvoorspelling over het verre jaar 1984 schreef. Internet bracht bij iedereen de wereld letterlijk op schoot, maar leidde ook tot uitwassen als cybercrime en internetpesten.

Matthew Bellamy, de muzikale en artistieke leidsman van het Zuid-Engelse driemanschap Muse, schetst op het nieuwe, zevende studioalbum Drones een wereld waarin degene die wat minder sterk in zijn schoenen staat, via hersenspoeling wordt verleid om mee te doen in de nietsontziende oorlog tegen ‘de vijand’ die de grote baas (The Handler) voor zich ziet.

You were my oppressor and I, I have been programmed to obey now

You are my handler and I will execute your demands

Is het denkbeeldig dat juist de zwakke schapen worden gelokt om mee te vechten, ergens ver weg tegen een vijand die ze voor hun vertrek naar het slagveld niet eens kenden? Sla de kranten er maar op na. Of het internet.

You were left unprotected to these wild and fragile lands

But now you can rise up like a God

Arm yourself, you can be strong

You can build a nuclear power

Transform the earth to your desire

Hoopvol is het conceptalbum Drones nergens. De ik-figuur doet wel pogingen zich aan de heersers te ontworstelen, maar vooral door weg te kijken:

Free, yeah I am free from your inciting

You can’t brainwash me

You’ve got a problem

Maar uiteindelijk zegeviert de Drill Sergeant met zijn als wapen ingezette Drones. Want daar heeft Bellamy wel een Orwelliaanse bril opgezet. Die handige apparaatjes, waarmee mooie luchtfoto’s kunnen worden gemaakt op popfestivals of die de radio kunnen helpen om actuele verkeersinformatie te geven, bieden in verkeerde handen heel andere mogelijkheden.

Killed by drones

My mother, my father, my sister

And my brother, my son and my daughter,

Killed by drones

Een somber conceptalbum dus, deze zevende Muse. Muzikaal zit het samenspel tussen gitaar, keys en drums weer behoorlijk ingewikkeld in elkaar. Maar Bellamy is wel leep genoeg om zijn liedjes te voorzien van goed in het gehoor liggende refreinen. Zodoende werd op Pinkpop, in de week dat het album verscheen, al meegezongen met Dead Inside, Psycho (okee, die stonden al op single) en Reapers. In het laatste juniweekend op Werchter opnieuw. Muse (met name Bellamy) blijft zich muzikaal en tekstueel ontwikkelen. Drones is er een nieuw bewijs van. 1. Dead Inside
 2. [Drill Sergeant]
 3. Psycho
 4. Mercy
 5. Reapers
 6. The Handler
 7. [JFK]
 8. Defector
 9. Revolt
 10. Aftermath
 11. The Globalist
 12. Drones