×

Recensie

Pop

10 augustus 2020

Mr. Ben & The Bens

Life Drawing

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bella Union

Life Drawing Mr. Ben & The Bens Pop 3.5 Mr. Ben & The Bens – Life Drawing Written in Music https://writteninmusic.com

Na de onrustige eerste helft van 2020 verlangt iedereen naar wat meer zon in het leven, ondanks die vervelende maar begrijpelijke anderhalve meter regel. Ook muzikanten hebben te maken met deze beperkingen. Het kan zo eenvoudig zijn om vanuit thuis een speels zomergevoel te creëren. Gooi er wat kinderlijke orgeldeuntjes tussendoor en iedereen is al snel tevreden. Het is goed mogelijk dat dit het uitgangspunt was toen Mr Ben & The Bens een start maakten aan wat hun tweede album Life Drawing zou worden. Hou het zo simpel en pakkend als mogelijk is.

Het is nog allemaal even catchy als de met lichte sixties psychedelica opgesierde debuut Who Knows Jenny Jones? Dit veredelde soloproject van Ben Hall, de gevoelige muzikant uit Lancaster, gaat door op de uitgestippelde wegenroute waarbij geen oponthoud door wegwerkzaamheden zijn die hem andere spannende paden laten bewandelen.

In de zingende verhaaltjes van Hall is geen ruimte voor persoonlijke diepgang. In de rol van observator blijft hij zo ver mogelijk verwijderd van zijn eigen intieme situatie. Het inlevingsvermogen richt zich vooral op fictieve figuren in een denkbeeldige wereld. Heel veilig allemaal. Het is een mooi gegeven om de invulling verder vrij te laten, en de interpretatie aan de luisteraar over te dragen. Het waardeoordeel van de performer is hierin totaal niet van belang.

Er hangt een iets wat muffe, suffige vintage jaren zestig sfeer omheen. Herinneringen aan de gezamenlijke familiare zangkoortjes die zich semi-spontaan vormen als grootmoeder zoals altijd na de zondagse kerkdienst achter het orgeltje schuifelt, en daar telkens weer dezelfde ingestudeerde melodietjes tevoorschijn tovert. Niks spontaans aan, al kijkt vader met argwanende ogen toe of je daadwerkelijk glimlachend en met grote gespeelde onschuld dit wereldwonder aanschouwt.

Het is allemaal van een te grote gelukzaligheid waarmee Mr Ben & The Bens ons verwend. Alsof de verjaardagcadeautjes al voor het gemak voor je zijn uitgepakt, en netjes naast elkaar staan opgesteld. Het verrassingseffect is ver te zoeken. Onschuldige liefdesliedjes zoals het foute On The Beach met een nog fouter amateur blokfluit melodietje welke als verweerd plakband de boel bij elkaar probeert te houden.

Wat is het heerlijk als er totaal onverwachts de tegendraadse thrashpunk van het indie Danny daar al springend doorheen komt beuken. Een energieke uptempo track die precies op het juiste moment de zachte fluwelen verenkussen liedjes ruw weet op te schudden. De treurnis van het sentimentele geblazen Astral Plane waarbij vervolgens heerlijk mijmerend kroeg pianowerk voor de fraaie ruimtelijke ambiance zorgt mag hier hoopvol op aansluiten.

En hoor je dan vervolgens het prachtige klein gehouden Irish Rain, dan begrijp je donders goed waarom Bella Union deze singer-songwriter de mogelijkheid bied om zijn ideeën bij dit platenlabel uit te werken. Een talent om ook in de toekomst verder in te investeren. Het zijn die intieme pareltjes waarbij de breekbaarheid zowat openscheurt, en je toch heel eventjes een blik in het binnenste van Ben Hall gunt.

Die kracht wordt hoe dan ook tot het einde bewaard, ook het pianostuk Closing Time heeft dat fragiele, en de bijna bibberende stem van de zanger geeft het nog die extra diepgang waar onbedoeld om gevraagd wordt. Alsof hij al bevend beseft dat er toch veel meer eigenheid in Life Drawing terug te horen is, als wat zijn daadwerkelijke bedoeling was. Al probeert hij dat vervolgens nog eventjes snel weg te poetsen met het meer kunstmatige gemaakte sentiment in Watering Can. Life Drawing zou een perfecte opmars zijn naar een plaat waarbij Ben Hall de deur naar zijn ziel niet op een kiertje zet, maar volledig open gooit. 1. On the Beach
 2. How Do You Do?
 3. Danny
 4. Faithful Hound
 5. Astral Plane
 6. Minor Keys
 7. Beast in the House
 8. Walking to an Open Sky
 9. The Wind on Spittlehill
 10. Irish Rain
 11. Closing Time
 12. Watering Can