×

Recensie

Klassiek

01 november 2013

Sweet Dumplings & Cheese Strudel

Sweet Dumplings & Cheese Strudel

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Gutman Records

Sweet Dumplings & Cheese Strudel Klassiek 4 Mozart/Mendelssohn: Sweet Dumplings & Cheese Strudel Written in Music https://writteninmusic.com

Gutman Records is opgericht met als doel om hoge kwaliteitsopnames van kamermuziek door internationaal gerenomeerde muzikanten op CD uit te brengen. Dat doel is met Sweet Dumplings & Cheese Strudel meer dan bereikt! Leden van het Koninklijke Concertgebouworkest spelen hierop onder de naam Camerate RCO kamerwerken van Mozart en Mendelssohn-Bartholdy. Het meest opvallende werk is natuurlijk het klarinetquintet van Mozart (KV 581). Centraal hierin staan de klarinet (Hein Wiedijk) en de bassethoorn (David Lattuada) en de werken worden zo prachtig uitgevoerd dat het me haast enthousiast zou maken voor kamermuziek. Ik schrijf met opzet haast, want het lukt niet geheel. Mozart blijft voor mij te huppelig en zelfs een schitterend stukje muziek als het Larghetto uit het klarinetquintet weet mij niet te raken. Die afstand zal altijd blijven, maar dat neemt niet weg dat ik de waarde van de composities weet in te schatten en de muziekhistorische waarde van Mozart en Mendelssohn vallen niet te negeren. De muziek is opgenomen in de Singelkerk in Amsterdam en de productie en het geluid zijn werkelijk fenomenaal. De CD wordt verder vervolmaakt door het enthousiaste, gedreven en prachtige spel van de leden van Camerata RCO. Sweet Dumplings & Cheese Strudel is bij uitstek een CD voor fans van kamermuziek, maar zal ook het oor van menig fan van klassieke muziek weten te strelen.

Tracklisting Sweet Dumplings & Cheese Strudel:

W.A. Mozart
1. Allegro for clarinet, basset horn and string trio in F major, KV Anhang 90 (580b)
Quintet for clarinet and string quartet in A major, KV 581
2. Allegro
3. Larghetto
4. Menuetto – Trio I – Trio II
5. Allegretto con Variazioni
6. Allegro for clarinet and string quartet in B flat major, KV Anhang 91 (516c)
F. Mendelssohn-Bartholdy
7. Concertpiece in f minor, opus 113 for clarinet, basset horn and string quartet
8. Concertpiece in d minor, opus 114 for clarinet, basset horn and string quartet  1. W.A. Mozart - Allegro KV Anhang 90 (580b)
  2. W.A. Mozart - Clarinet Quintet KV 581 - 1. Allegro
  3. W.A. Mozart - Clarinet Quintet KV 581 - 2. Larghetto
  4. W.A. Mozart - Clarinet Quintet KV 581 - 3. Menuetto, Trio I, Trio II
  5. W.A. Mozart - Clarinet Quintet KV 581 - 4. Allegretto Con Variazoni
  6. W.A. Mozart - Allegro KV Anhang 91 (516c)
  7. F. Mendelssohn-Bartholdy - Concertpiece Opus 113
  8. F. Mendelssohn-Bartholdy - Concertpiece Opus 114