×

Recensie

Jazz

24 oktober 2018

Moses Boyd – Displaced

Displaced Daispora

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Exodus Records

Displaced Daispora Moses Boyd Jazz 4 Moses Boyd – Displaced Diaspora Written in Music https://writteninmusic.com

De jonge Britse jazzdrummer Moses Boyd komt dan eindelijk met een solo-album. Het was na 4 EP’s (waarvan er twee op vinyl en twee digitaal verschenen) best wel tijd ook. Displaced Diaspora heeft het album als titel meegekregen.

Natuurlijk hebben we Boyd de laatste jaren vooral leren kennen van Moses & Binker, het ijzersterke jazz duo dat hij samen met saxofonist Binker Golding vormt. De mannen speelden de afgelopen jaren op basis van hun twee energieke album alle zalen waar ze kwamen volledig plat. Een live album in de vorm van Alive In the East? was het logische vervolg. Boyd zit daarnaast al jarenlang achter de drumkit in de band van de geweldige Zara McFarlane, waarvoor hij vorig jaar ook haar album Arise produceerde. En hij zit ook nog eens in de Sons of Kemet XL versie en is vast invalkracht in de gewone SOK-versie.

Voor Displaced Diaspora kreeg Boyd de hulp van vrienden als saxofoniste Nubya Garcia, tuba speler Theon Cross, Zara McFarlane en Nathaniel Cross. Maar ook de Britse zangeres Terri Walker, bata-drummer Kevin Hayes en zijn band Grupo Eleggua en rapper Louis VI zijn van de partij.

De gros van de opnamen stamt uit 2015 toen de oost-Londense jazzscene nog in de startblokken stond. Het zijn de opnamen waar Boyd eerder met het wel heel erg fijne en onderhand fameuze Rye Lane Shuffle en Drum Dance een 12 inch op zijn eigen label Exodus uitbracht. Die opnamen uit mei 2016 vroegen toen gelijk al om veel meer. Met Displaced Diaspora krijgen we nu de gehele sessie te horen. Het album is daarmee een ware trip down memory lane. Naar de tijd van even voor de grote Britse jazzrevolutie.

En wat een fijne traktatie is het! Boyd zelf is het middelpunt in een groep jonge muzikanten die met lef en durf hun spel laten horen. Eigenlijk gewoonweg al klaar zijn voor het grote werk waarmee ze even later de wereld zouden veroveren. Vooral de blazers komen erg fijn uit de verf in de mooie composities die vrij in de soulful jazz staan. Met een hoofdrol ook voor Artie Zaits die met zijn uitbundige gitaarspel af en toe lekker de bocht uitvliegt. Luister toch eens hoe deze muzikanten swing, drive en klasse combineren in Rye Lane Shuffle.

Natuurlijk is ook de rol van Sons of Kemets Theon Cross, die met zijn tuba de bastonen optimaal verzorgt, een blijvend interessante. Ook McFarlane is in grootse vorm op het erg mooie, als klassieke jazzstandard klinkende, City Nocturne . Het van hiphop doortrokken Waiting For The Bus, met een zingende Terri Walker en Louis V als rapper, met zijn fijne brass is al net zo goed.

Het album is opgenomen voordat Boyd optimaal met elektronica ging stoeien en hij ook binnen de jazz-meets-elektronica scene een grotere rol ging spelen. Aanzetten maakte hij al met albumopener Rush Hour/Elegua in 2015 en met tracks als Drum Dance en albumafsluiter Ancestors waarop hij elektronica een ijzersterke rol laat spelen in interactie met de geweldige Afrikaanse zang van Grupo Elegua. Zijn vorig jaar uitgebrachte Absolute Zero EP is daar een mooi voorbeeld van.

Displaced Diaspora is niet alleen een mooi tijdsdocument maar juist ook een geweldig album. Boyds kwaliteit in gevarieerd en opzwepend spel zijn optimaal aanwezig. Daarnaast weet hij precies welke muzikanten zijn composities versterken. Als één van de aanjagers van de jonge Britse jazzscene en aanwezig in de belangrijkste bands (die van Zara McFarlane, Binker and Moses en Sons of Kemmet) is hij zijn sporen in de muziekgeschiedenis al dik aan het verdienen. Heel benieuwd welke volgende stappen hij gaat maken. Displaced Daispora is alvast een echte aanrader.  1. Rush Hour / Elegua
  2. Frontline
  3. Rye Lane Shuffle
  4. Drum Dance
  5. Axis Blue
  6. City Nocturne
  7. Waiting On The Night Bus
  8. Marooned In S.E. 6
  9. Ancestors