×

Recensie

Jazz

12 oktober 2016

Moon Trio – Earth

Earth - Time

Geschreven door: Wouter Schenk

Uitgebracht door: Jazzhaus Records

Earth - Time Jeroen van Vliet Moon Trio Jazz 4 Moon Trio – Earth Time Written in Music https://writteninmusic.com

Een van de nieuwe projecten van pianist Jeroen van Vliet is Moon Trio, dat hij in 2015 oprichtte samen Cord Heineking (bas) en Mark Schilders (drums). Op 7 oktober is het eerste album Earth – Time uitgekomen en dat werd zaterdag 9 oktober gepresenteerd in Paradox, in de thuishaven Tilburg van van Vliet. Het album is opgenomen in Osnabrück en uitgebracht door het label Jazzhaus Records.

Alle composities zijn geschreven door van Vliet en het trio gebruikt effecten waarmee een mooie sound ontstaat die doorspekt is van lyriek en diepgang. Het nummer Gravity begint in een onheilspellende sfeer. Echo’s versterken de syncopisch neer gezette klanken en brengen de luisteraar in de gelegenheid te associëren met duisternis en spanning. Je waant je in een schemerig bos, in de herfst. Langzaam zwelt het stuk aan tot meer expressie en energie. De drie topmusici dagen elkaar uit in prachtig uitgebalanceerd werk en het klinkt zuiver en eerlijk. Mountain Hike is opgebouwd op een eenvoudig herhalend motief. Met een stevige tred voert het trio het publiek mee over berg en dal. Op het ene moment klinkt het pittig, denkend aan de toppen van de bergen en op het andere moment weer kalm als de hike wordt voortgezet in het dal, langs kabbelende beekjes.

Jeroen van VlietOzone is ook zo’n prachtig stuk dat heel ingetogen en sober begint maar langzaam met veel expressie wordt uitgebouwd tot complex samenspel en wordt ondersteund met effecten die knap in evenwicht blijven. Heineking en Schilders blinken uit in bas- en drumspel, waarbij ze veel creativiteit laten horen. Na een climax verstilt de compositie weer tot een bescheiden einde. Loose is geschreven op een klassiek klinkend thema met een herhalend basmotief en een melancholische ondertoon. Het heeft een subtiele en repeterende melodielijn waardoor het gemakkelijk in je herinnering blijft.

Het titelstuk Earth – Time brengt je in mystieke, meditatieve sferen. Het speelse thema dat van Vliet knap en fijngevoelig op de vleugel speelt, wordt ondergedompeld in een Oosters getint klankspel. Ook het slotnummer Use My Time klinkt bespiegelend en is bijzonder sensitief. Met Earth- Time als debuut voor zijn nieuwe project Moon Trio gaat van Vliet door in de lijn van subtiliteit en schoonheid, waarbij hij akoestisch werk en electronische effecten in perfecte balans laat samensmelten. Ook live in Paradox is het werk pakkend in eenvoud, lyrisch en mystiek. In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister!

Track listing Earth – Time:

1. Earth – Time
2. Mountain Hike
3. Ozone
4. Loose
5. Cycle
6. Gravity
7. Wanderer
8. Spider
9. Draft
10. Use My Time