×

Recensie

Klassiek

05 januari 2015

Monteverdi Choir – ! – English

Vigilate

Geschreven door: Robert Spannenberg

Vigilate Klassiek 5 Monteverdi Choir – Vigilate! – English Polyphony Written in Music https://writteninmusic.com

Het Monteverdi Choir onder leiding van John Eliot Gardiner musiceert doorgaans met de English Baroque Soloists. Deze combinatie geniet dankzij de vele registraties van Bachwerken grote bekendheid. Zo nu en dan is het koor ook los verkrijgbaar, zoals op dit album met a capella koorwerken uit de Engelse renaissance.

De componisten waren elkaars meester of leerling en schreven in de katholieke traditie, een toenmaals riskante en clandestiene bezigheid. Immers de staatskerk was Anglicaans, en die richting stond nou niet direct bekend om haar coulance richting andersdenkenden. Waakzaamheid was dus geboden voor iemand als William Byrd (c. 1540-1623), wiens motet Vigilate (i.e. wees waakzaam) naamgever is van dit album. Het ingecomponeerde hanengekraai wordt levendig vertolkt.

De onrust in de uitvoering van track 1: Ecce Vicit Leo van Peter Philips beeldt de hectiek van die tijd krachtig uit. Ternauwernood houdt Gardiner zijn zangers in het juiste spoor, om vervolgens met Robert White’s Christe Qui Lux Es Et Dies een verstilde bedding te creëren waarin de overige werken groots uitkomen. Zoals Tallis’ kathedrale muziek, waarin geregeld samenklanken passeren, die de theoretici van die tijd de oren moeten hebben doen tuiten.

Gardiner levert met het Monteverdi Choir niet alleen een voortreffelijke encyclopedische weergave van deze composities – leuk voor in de collectie (neem bijvoorbeeld White’s zeldzame zesstemmige Lamentationes) – maar hij speelt onverwacht gedurfd met deze oude noten, zodat er levende muziek uit ontstaat.

Tracklisting Vigilate:

 1. Peter Philips – Ecce Vicit Leo
 2. Robert White – Christe qui lux es et dies
 3. Thomas Tallis – Suscipe quaeso Domine
 4. Thomas Tallis – O nata lux de lumine
 5. William Byrd – Laudibus in sanctis
 6. William Byrd – Civitas sancti tui
 7. William Byrd – Turn our captivity, O Lord
 8. William Byrd – Nunc dimittis
 9. William Byrd – Vigilate
 10. Thomas Morley – Nolo mortem peccatoris
 11. Robert White – Lamentationes for six voices
 12. William Byrd – Justorum animae
 13. Thomas Thomkins – Almighty God, the fountain of all wisdom