×

Recensie

Metal

28 maart 2012

Ministry

Relapse

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Rock Inc.

Relapse Ministry Metal 4 Ministry – Relapse Written in Music https://writteninmusic.com

Er zit weer een Republikeinse president in het Witte Huis! En te horen aan de muziek op de nieuwe CD Relapse van Ministry is het wederom een eikel van de bovenste plank. Er schijnt een evenredige relatie te liggen tussen de president van de Verenigde Staten en de albums van Ministry; een Republikein zorgt voor een heftigere CD dan een Democraat. Dit was al duidelijk voordat de infame George W. de macht greep. En Relapse is behoorlijk heftig!

Relapse klinkt als een junkie; hij kan niet stil zitten. Het eerste nummer Ghouldiggers is magnifiek en hierin vind ik de spirit terug van de band van weleer; de humor, de spot, de ironie. Stuk voor stuk zaken die je in het Amerikaanse openbare leven beslist niet tegen komt. Daarom is Al Jourgensen waarschijnlijk zo vaak gearresteerd. Het punk-gehalte op deze CD is erg hoog en dat zorgt voor een hoge vitaliteit. Meer snelle nummers in de trant van Psalm69 dan Filth Pig. Filth Pig had rust en sereenheid in de songs, naast het feit dat er een enorme intensiteit in lag. De intensiteit op Relapse komt terug in de rusteloosheid van de songs. Misschien dat dit te maken had met de pauze die ingelast is onder het mom van stoppen met Ministry. Alsof Al Jourgensen dat zou kunnen? Alsof willekeurig welke artiest zou kunnen stoppen met datgene wat hem maakt tot wat hij is? Okee, Kurt Cobain is het gelukt om te stoppen, maar de dood is dan ook de enige manier om een artiest te stoppen. Een legende als Chuck Berry is toch ook niet te stoppen?

Met Relapse is Ministry terug. En de band verdient het om met open armen te worden ontvangen. In juni staan wat optredens in Amerika gepland, maar in juli is de band in Europa. De tournee begint op het Finse Tuska Open Air Festival. Daarna Rockefeller in Noorwegen, drie datums in Duitsland en op donderdag 12 juli staat de band in 013 in Tilburg. De dag erna staan ze op Dour Festival in België en op Plaine De La Machine A Feu in Elouges ook in België. Dit Koninkrijk treft het maar!

Tracklisting Relapse:
1. Ghouldiggers
2. Double Tap
3. FreeFall
4. Kleptocracy
5. United Forces
6. 99%
7. Relapse
8. Weekend Warrior
9. Git Up Get Out ‘n Vote
10. Bloodlust
11. Relapse (Defibrillator Mix)  1. Ghouldiggers
  2. Double Tap
  3. Freefall
  4. Kleptocracy
  5. United Forces
  6. 99 Percenters
  7. Relapse
  8. Weekend Warrior
  9. Git Up Get Out 'N Vote
  10. Bloodlust