×

Recensie

Soul / Hiphop

28 januari 2013

Mighty Sam McClain

Too Much Jesus (Not Enough Whiskey)

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Continental Blue Heaven

Too Much Jesus (Not Enough Whiskey) Mighty Sam McClain Soul / Hiphop 4 Mighty Sam McClain – Too Much Jesus (Not Enough Whiskey) Written in Music https://writteninmusic.com

In het jaar waarin Mighty Sam McClain 70 jaar wordt, verschijnt zijn nieuwe album Too Much Jesus (Not Enough Whiskey). Al sinds zijn debuutalbum Your Perfect Companion uit 1986 weet deze levende soul-blues legende ons om de paar jaar te verrassen met een nieuw album en inmiddels heeft hij een imposant oeuvre opgebouwd.

Laat u niet afschrikken door het matige artwork bij de cd, want dat doet absoluut geen recht aan de kwaliteit van het songmateriaal. Sam verblijdt ons namelijk met veertien heerlijke nummers die bol staan van de soul, blues en opzwepende funk. Samen met multi-instrumentalist Pat Herlehy (gitaar, tenor saxofoon, fluit, clavinet, Hammond B-3-orgel, strijkers, percussie en drums!) schreef en componeerde hij bijna alle nummers. Alleen Real Thing komt van de hand van Allen Toussaint. De drie uitgekozen singles vinden we meteen aan het begin van het album. Met het heerlijk soulvolle I Wish You Well (met subtiele koortjes), de meeslepende ballad Missing You en het swingende Can You Feel It worden meteen de vele muzikale mogelijkheden van Sam en zijn band blootgelegd. Variërend van klein, smaakvol en rustig naar up-tempo, funky en rauw, Mighty Sam beheerst alle vocale finesses om zijn intenties en emoties over te brengen.

De prachtige ballads Tears, Use Me, So Into You en de zeer persoonlijke en gevoelige titelsong Too Much Jesus (Not Enough Whiskey) maken veel indruk. De titel is ontleend aan het feit dat toen Sam na jaren van veelvuldig alcoholgebruik stopte met drinken, hij langzaamaan steeds minder vrienden op bezoek kreeg. Sam realiseerde zich dat hij hen waarschijnlijk te vaak wees op zijn ‘ hogere hulp’ die hem van de alcohol afhield, iets teveel Jezus en te weinig drank.

Van de up-tempo nummers overtuigen, naast Can You Feel It, vooral het gedreven, funky Rock My Soul en de krachtige slottrack Dance. Daarnaast worden de bluesy songs Stand Up! en Wake Up Call smaakvol gebracht maar mag zeker ook het getergd klinkende Hey Baby niet worden vergeten.

Tracklisting Too Much Jesus (Not Enough Whiskey):

 1. Wish You Well
 2. Missing You
 3. Can You Feel It
 4. Feel So Good – Feel So Right
 5. Tears
 6. Stand Up!
 7. Real Thing
 8. Use Me
 9. Rock My Soul
 10. Hey Baby
 11. So Into You
 12. Wake Up Call
 13. Too Much Jesus (Not Enough Whiskey)
 14. Dance


 1. I Wish You Well
 2. Missing You
 3. Can You Feel It
 4. Feel So Good, Feel So Right
 5. Tears
 6. Stand Up
 7. Real Thing
 8. Use Me
 9. Rock My Soul
 10. Hey Baby
 11. So Into You
 12. Wake Up Call
 13. Too Much Jesus Not Enough Whiskey
 14. Dance