×

Recensie

25 maart 2016

Michel Benita Ethics

River Silver

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

River Silver Michel Benita Michel Benita Ethics Pop 4 Michel Benita Ethics – River Silver Written in Music https://writteninmusic.com

Fascinerend muzikant is Michel Benita toch. Zijn nieuwe album River Silver is wederom een begeesterend mooie collectie composities geworden.

De in Algiers geboren double-bass speler maakte de afgelopen decennia jaren al grote indruk met uitstekende albums. Zijn albums onder eigen naam en zijn samenwerking met Peter Erskine en Nguyen Le onder de trionaam ELB bleken absolute muzikale voltreffers. Daarnaast was er ook nog het geweldige album Trio Libero van een paar jaar terug met Andy Sheppard en Sebastian Rochford. Met River Silver bewijst hij wederom zijn grote klasse.

In Matthieu Michel (flugelhorn), Misko Miyazaki (koto), Philip Garcia (drums) en de immer geweldige Eivind Aarset (gitaar, electronics) heeft hij exact de juiste muzikanten om zich heen verzameld om een fraai, super sfeervolle sound neer te zetten. Elk instrument krijgt optimaal te ruimte om de sfeer te bepalen, waarin opvalt hoe fraai koto en flugelhorn bij elkaar klinken. De fascinerende ritmes, de overweldigende soundscapes en het briljante gitaarwerk maken de composities intrigerend en inspirerend.

River Silver is een uitermate sfeervolle plaat waarbij de muzikanten fantastisch spelen en precies de juiste toon vinden. Benita staat met zijn fenomenale basspel in het midden van alles wat je hoort. In een sfeer die doortrokken is van jazz, folk, world en eigentijdse electronica voltrekt zich in 9 composities een wonderbaarlijk fraai getoonzet palet aan muzikale kleuren. Maar wat wil je ook met een Noorse gitarist, Japanse kotospeler, Zwitserse flugelhornspeler, Franse drummer en een Algerijnse bassist? Ze hebben dan allemaal wel een gelijksoortige opleiding en muzikale opvoeding gehad, hun achtergrond blijft dicht bij hen. Juist dat facet maakt River Silver zo’n mooi album. Een album zo rijk aan sfeer en muzikale kleuren verdient een prominente plek in het zo grote jazzaanbod van dit moment.  1. Back From The Moon
  2. River Silver
  3. I See Altitudes
  4. Off The Coast
  5. Yeavering
  6. Toonari
  7. Hacihi Gatsu
  8. Lykken
  9. Snowed In