×

Recensie

Jazz

15 juli 2018

Merope –

Naktes

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Granvat

Naktes Merope Jazz 4.5 Merope – Naktès Written in Music https://writteninmusic.com

Ook buiten de mainstream is er meer dan genoeg muzikale prikkeling, althans: voor zij die er oren naar hebben. Zo tippen we maar al te graag Merope, het trio bestaande uit vocaliste Indre Jurgeviliciute, gitarist Bert Cools en fluitist Jean-Christophe Bonnafous. Zij brengen na voorgangers 9 Days en Amaranthine met het nieuwe Naktès een nieuw werkstuk uit.

Met slechte wil zou je Naktès kunnen beschrijven als onthaastingsmuziek. Maar tezelfdertijd is het veel meer dan dat alleen. Ingrediënten: de engelachtige vocals van Indre die ook de kankles bespeelt, Bert die de meest wonderlijke melodiëen op gitaar aanvult met een portie minimale elektronics en tenslotte Bonnafous, een virtuoos op de bansurifluit. Samen zijn zij goed voor muzikale pracht die haast geen woorden lijkt te verdragen. Bedwelmend misschien, betoverend. Maar: hoe we ook proberen,  het lijkt niet de heel eigenzinnige muziek van Merope volledig weer te geven.

Deels geïnspirereerd door Litouwse folksongs, reizen en de oneindige inspiratie die de natuur biedt, zorgt Merope voor een stimulans van ons weergaloos vermogen tot verbeelding. Zo laten de muzikanten gewoontegetrouw de interpretatie ervan volledig open. Op Naktès is zoals de titel al aangeeft de nacht een van de talloze invalshoeken, maar er komen ook vele andere thema’s aan bod, zoals onder meer het kunnen loslaten van het jachtige leven en de tijd nemen om allerhande impulsen en ervaringen te kunnen verwerken. Net als de noodzaak van afstand nemen en de zaken ook wat te kunnen objectiveren en relativeren.

Merope staat los van muziekgenre. Je zou kunnen opwerpen dat het ‘wereldmuziek’ is, al is dat op basis van de eigenzinnige Merope sound een niet echt terzake doende omschrijving. Het is muziek die onmiskenbaar afkomstig is van hen, zo hoor je vrijwel direct een associatie met zowel eerder werk als met de talloze projecten binnen de grote Granvat familie, die steeds vaker verrassingen in petto lijkt te hebben.

Al van bij opener Ganiau weet het trio je te verleiden met zachte, fluwelen gitaartokkels en angelieke stem. Je waant je daarbij misschien wel in een kerk waar er een kind gedoopt wordt, je denkt misschien aan allerlei beelden die eerst volstrekte onzin lijken maar die naderhand op een of andere manier toch bij de muziek lijken te passen. Ontzettend timide en zachtaardige muziek is dit, die omwille van zijn dromerige karakter allerhande beelden, herinneringen en associaties oproept. Innemend, net omdat de groep eerder zachtjes fluistert dan schreeuwt en roept. Tijdens het dik acht minuten durende Sniegas hoor je naast een hint Noordelijke, ijselijk koude atmosfeer dan weer net iets meer experiment en avontuur, deels ook omdat net daar die minimal electronic effects sterk aanwezig zijn.

Op die manier biedt de groep telkens iets nieuw aan, echter zonder haar eigenheid en charme te verliezen. Ondanks de open ingesteldheid van de muziek en de opmerkelijke toegankelijkheid, dient vastgesteld dat het de luisteraar achterlaat met veel mysterie. Neem bijvoorbeeld de manier waarop een track als Seng Ge speelt met vervreemdende thema’s die gelift lijken uit Radioheads’ Kid A. De grotendeels instrumentale tracks met af en toe zang in het Litouws staan zoals je ook van Merope kan verwachten volledig open voor interpretatie. De groep speelt eerder sobere, maar bovenal bewustzijnsverruimende muziek die veel heeft met folk, maar ook met onwereldse jazz en vooral met avontuur en vrijheid. Dat levert een reeks mooie momenten op zoals onder meer Rototo, dat voorzien werd van een aanbevelenswaardige video.

Naktès is een héérlijke plaat, zonder poespas, zonder enige buiging voor commercie. Een ontzettend eerlijke, warme en meest van al hartverwarmende registratie van wat dit trio zoal teweeg kan brengen. Ga hen zeker ook live aan het werk zien, want er is niets mooier dan zulke muzikale ervaringen met elkaar te delen.  1. Ganiau
  2. Sniegas
  3. Seng Ge
  4. Rototo
  5. Arklys
  6. Mirra
  7. Naktes
  8. Li