×

Recensie

Roots

25 oktober 2013

Melanie Horsnell

The Cloud Appreciation Society

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Continental Song City

The Cloud Appreciation Society Melanie Horsnell Roots 3.5 Melanie Horsnell – The Cloud Appreciation Society Written in Music https://writteninmusic.com

Melanie Horsnell is een singer-songwriter uit Sidney (Australië), die naast eigen muziek ook nummers heeft geschreven en ingezongen voor tv-reclames. In 2001 nam ze haar eerste EP op. The Adventures Of… is haar eerste volwaardige album (2004), in 2008 volgde Complicated Sweetheart. Nu is er dan The Cloud Appreciation Society, een album met muziek die te omschrijven is als folk.

Het album werd voor het eerst een keer in de auto gedraaid, heeft daarna een tijdje thuis ‘op de plank’ gelegen. Die eerste luisterbeurt beviel namelijk niet zo goed, op sommige momenten leek de muziek toch echt veel te zoet. Het was een goede zet, om het album even te ‘parkeren’. Nu achteraf, na nog een aantal keren luisteren, blijkt het namelijk best mee te vallen. Het album is live opgenomen en kent 11 voornamelijk akoestische, folky nummers. Het zijn kale, ingetogen en daardoor kwetsbare liedjes. Luister maar eens naar het prachtige If We Can’t Be Together.

De nummers die voor die eerste minder positieve indruk hebben gezorgd, moeten achteraf gezien wel Black Mountains en vooral Tall Trees Arms zijn geweest. Die roepen namelijk nog steeds dat gevoel op. Ze staan net over de helft, lijken meer geproduceerd en belangrijker, ze zijn wat té drammerig en zoet. Onder meer door de stem van Horsnell. En dat is wel gek, want die stem van haar (die aan het begin zelfs wat deed denken aan die van Regina Spektor, maar dan wat ‘folkier’) is op het eerste deel van het album juist een kracht. Toch blijken 2 van die ‘uitglijders’ gevaarlijk, want juist omdat haar stem zo kenmerkend is, lijken de 3 nummers erna ook een aversie op te roepen. Terwijl ze, als je ze afzonderlijk beluistert, toch echt heel aardig zijn. Dat was kennelijk het negatieve gevoel in de auto, toen nog moeilijk te benoemen.

Horsnell balanceert op dit album dus erg tussen aan de ene kant kwetsbaar mooi en aan de andere kant zoetsappig drammerig. Gelukkig heeft dat eerst deel nog de overhand. Sterker nog, die zijn zo goed/mooi dat The Cloud Appreciation Society zonder die 2 genoemde nummers maar zo 4 sterren zou hebben verdiend. Met een beetje vergiffenis en de skip-knop blijft Horsnell nu steken op een (nog altijd erg net) totaal van 3,5 sterren. 1. Oh So Nice
 2. Uncoordinated Conversation
 3. Love You Madly
 4. If We Can’t Be Together
 5. So As The Sea
 6. My Harmony My Gypsy
 7. Black Mountains
 8. Tall Trees Arms
 9. Noone
 10. Late Afternoons And Ochre Walls
 11. My Heart Just Wants To Fall In Love