×

Recensie

World

26 maart 2019

Mdou Moctar

Ilana The Creator

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sahel Sounds

Ilana The Creator Mdou Moctar World 4 Mdou Moctar – Ilana The Creator Written in Music https://writteninmusic.com

Mdou Moctar verdient het door een groot publiek geadoreerd te worden. Op basis van zijn vier voorgaande ijzersterke albums en al helemaal om zijn nieuwe, al net zo wervelende, album Ilana – The Creator.

Moctar, afkomstig uit de republiek Niger, is namelijk een dik rockende gitarist met een onnavolgbare Touareg swing. Daarnaast verwerkt hij zowel in zijn gitaarspel als in zijn songs dikke psychedelische invloeden. Zijn nieuwe album Ilana, naar het Engels als The Creator vertaald, laat een ambitieuze Moctar horen. Hij bivakkeerde een week lang met zijn band (gitarist Ahmoudou Madassane, bassist Michael Coltun en drummer Aboubacar Mazawadje ) samen met engineer Chris Koltay in een studio in Detroit na afloop van een tour door Amerika en vond daar, ver weg van zijn thuisland, grote inspiratie.

Ilana – The Creator barst uit z’n voegen van het rauwe spelplezier. Onopgesmukt is hun energie op de tapes gezet en dat levert een daverende plaat op. Inhouden was geen keuze zo lijkt het en zowel Moctar als kompaan Madassane vliegen met hun fantastische gitaarspel af en toe heerlijk uit de bocht. Wat een verrukkelijke energie en wat zetten ze samen met het ritmetandem Coltun en Mazawadje toch een heerlijk rockend geheel neer.

Kamane Tarhanin, de gedreven openingstrack van het album en reeds enkele weken geleden als eerste track van het nieuwe album uitgebracht, zet de toon voor een album dat in elke andere track al net zoveel energie bevat. Gedreven door die onnavolgbare Toeagreg swing, hier trouwens gewoon op drums gespeeld, pakt de band in songs als Ashet Akal, het wat lomere, van duellerende rauwe gitaren voorziene Inizgam en Anna lekker door. Mooie tegelijk fascinerende songs zijn het, die volop prikkelen. Het instrumentale Takamba sluit daar mooi op aan.

Het wederom instrumentale Tarhatazed, met z’n slopende sologitaarwerk is een hoogtepunt van het album. De swing van Wiwasharnine en Ilana is daarna al net zo onweerstaanbaar. Het zijn songs waarbij de lekker stevige tegelijk lekker ongepolijste sound de opwinding alleen maar aantrekkelijker maakt. Niet eerder de Touareg sound in zo heerlijk rauw en dynamisch door de boxen horen komen. Onversneden. Tumastin is de mooi ingetogen slotsong van het album.

Ilana – The Creator is een wervelend album. Een album vol composities die erom schreeuwen over een al snel flink zwetend publiek los te laten. Tevens de plaat die Moctar nu echt eens flink veel bekender moet maken. De potentie van dit vijfde geweldige album is helemaal daar.  1. Kamane Tarhanin
  2. Asshet Akal
  3. Inizgam
  4. Anna
  5. Takamba
  6. Tarhatazed
  7. Wiwasharnine
  8. Ilana
  9. Tumastin