×

Recensie

Eigentijds

24 september 2015

Positie 27 Jaarlijst 2015

Max Richter

Sleep

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Deutsche Grammaphon

Sleep Max Richter Eigentijds 5 Max Richter – Sleep Written in Music https://writteninmusic.com

Met het ambitieuze 8 uur durende project Sleep heeft de Duits/Engelse moderne componist Max Richter geprobeerd de 8 uur slaap die een mens (normaliter) nodig heeft in muziek te vatten. Een zeer bijzonder project waar hij bijzonder goed in geslaagd is.

De sfeer van het 8 uur durende muziekstuk is, zoals te vermoeden valt, verstild van aard. Richter heeft in een 8-uurs tijdframe alle slaapelementen omgezet naar muziek. In tijd en muziek van REM slaap tot bijna wakker worden. Hoewel de muziek door Richter geschreven en uitgevoerd is om wel degelijk bij in slaap te vallen is deze simpelweg te intrigerend om dat te doen. Met Richter zelf op orgel, piano, synths en electronics wordt steeds een bijzondere basis gelegd die met zachtmoedige zang van Grace Davidson en de strijkers van de American Contemporary Music Ensemble extra gelaagdheid en sfeer mee krijgt.

Hij noemt het zelf een politiek statement in een steeds drukker wordende maatschappij. De muziek die hij schreef is daarnaast een studie naar hoe de hersenen werken als we dromen. Dat klinkt ambitieus maar bij beluistering van de fraai verstilde, minimalistisch, klanken snap je al snel wat hij bedoelt. Muziek gemaakt om de gedachten de vrije loop te geven, de rest van de dagelijkse zaken even volledig terzijde te leggen. Volledig op te gaan in de klanken die Richter ons op Sleep laat horen.

Muziek die ondanks de intieme sfeer toch over de 8 uur steeds zijn eigen toon en karakter kent. Of dat nu een rustig met strijkers versierd pianostuk als Dream 13 (minus even) is of de van de, zoals het lijkt onder water opgenomen, prachtige vocalen van Davidson vergezeld gaande compositie als Path 5 (Delta). Die verstild klinkende piano komt in vele stukken terug naar klinkt wel heel erg mooi in Space 11 (invisible pages over) en Dream 13 (minus even). Opvallend hoe in alle verstilling toch steeds muzikale uitdaging wordt gevonden. De muziek blijft de volle 8 uur optimaal boeien.

De fraaie boxset die van Sleep is uitgekomen biedt alle muziek die Richter voor Sleep schreef en uitvoerde. Het is een intrigerend document geworden. Zonder twijfel een van de meest indrukwekkende nachtplaten ooit gemaakt. Er is ook uit 8 uur muziek verzameld uur van hoogtepunten op CD en dubbelvinyl uitgebracht (de laatste is veruit te prefereren, ook al omdat de eerste versie doorzichtig vinyl kent). 1. Dream 1 (before the wind blows it all away)
 2. Cumulonimbus
 3. Dream 2 (entropy)
 4. Path (7676)
 5. whose name is written on water
 6. Patterns (cypher)
 7. Solo
 8. Aria 1
 9. Return 2 (song)
 10. nor earth, nor boundless sea
 11. Dream 11 (whisper music)
 12. moth-like stars
 13. Path 17 (before the ending of daylight)
 14. Space 26 (epicardium)
 15. Patterns (lux)
 16. Constellation 1
 17. Constellation 2
 18. Space 2 (slow waves)
 19. Chorale / glow
 20. Dream 19 (pulse)
 21. Cassiopeia
 22. Non-eternal
 23. Song / echo
 24. Aria 2
 25. never fade into nothingness
 26. Return 16 (time capsule)
 27. if you came this way
 28. Space 17 (chains)
 29. Sublunar
 30. Dream 17 (Alpha)
 31. Dream 0 (till break of day)