×

Recensie

Soul / Hiphop

14 maart 2014

Marvin Gaye

Collected

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Motown

Collected Marvin Gaye Soul / Hiphop 4.5 Marvin Gaye – Collected Written in Music https://writteninmusic.com

2 April zou Marvin Gaye 75 jaar zijn geworden. Dat gebeurt niet, want aan de vooravond van zijn 45ste verjaardag wordt Gaye doodgeschoten door zijn vader. Marvin is op dat moment al een tijdje terug in Los Angeles, na een ‘cleane’ periode in België, en woont weer in bij zijn ouders. Vermoedelijk om zijn zieke moeder te beschermen tegen de vader die hijzelf als een tiran beschouwt.

Op het artistieke vlak gaat het Gaye op dat moment weer voor de wind, nadat hij eind 1982 met Sexual Healing een daverende comeback heeft gemaakt. In de jaren daarvoor zijn enkele minder succesvolle platen uitgebracht. Het succes brengt echter ook de verslavingen weer aan de oppervlakte en de optredens in het jaar voor zijn dood verlopen desastreus.

Het korte, turbulente leven dat in april 1984 eindigt, heeft wel een schatkamer aan prachtige muziek opgeleverd. Wie daar nog niets van heeft, zit met de nieuwe uitgave Collected meteen helemaal geramd. Drie CD’s met daarop 54 tracks uit de periode 1961-1982 en als slotnummer één postuum uitgebrachte single, Sanctified Lady uit 1985.

Gaye’s carrière begint in 1961 met een aantal (commerciële) flops. Waar andere Motown-artiesten al snel de laan uit vliegen als het niet meteen lukt in deze als een fabriek geleide organisatie, houdt Gaye stand. Dat dit heeft te maken met de relatie die hij inmiddels is begonnen met de zus van Motown-baas Berry Gordy, leidt voor veel betrokkenen geen twijfel.

In 1962 komt de stroom (Amerikaanse) hits op gang met Stubborn Kind Of Fellow, waarna krakers als Can I Get A Witness (gecoverd door The Stones) en How Sweet It is (To Be Loved By You) volgen. Het duet met Kim Weston, It Takes Two in 1967, wordt ook in Nederland een hit.

Nu is dat een aanstekelijke popsingle, maar bij lange na is die niet zo bijzonder als de reeks duetten die Marvin Gaye tussen 1967 en 1969 opneemt met Tammi Terrell. Volgens Gaye was hun liefde zuiver platonisch, maar wie luistert naar Ain’t No Mountain High Enough en Ain’t Nothing Like The Real Thing kan niet anders horen dan twee mensen die echt naar elkaar verlangen.

Hoe het ook zij, als Terrell in 1970 overlijdt aan een hersentumor is Marvin volledig van slag. In deze periode wordt hij meer dan ooit geconfronteerd met het door hem als zinloos ervaren bestaan als popartiest die mooie liefdesliedjes zingt. Gaye wil meer. Berry Gordy ziet weinig in een protestplaat over de Vietnam-oorlog, rassenhaat en het milieu, maar hij wil zijn zwager niet voor het hoofd stoten. Met een ‘alles of niets’- deal vinden beiden elkaar.

Het resultaat bewijst het gelijk van Marvin op indrukwekkende wijze. What’s Going On wordt als single een grote hit, maar het album wordt meteen binnengehaald als een klassieker die zich kan meten met het beste werk van The Beatles, Dylan en The Beach Boys. Marvin Gaye heeft zich aan het Motown-keurslijf kunnen ontworstelen, op een moment dat ook een andere grote Motown-artiest, Stevie Wonder dat voor elkaar krijgt.

Marvin zoekt zijn vrijheid echter ook buiten de platenstudio en zijn volgende ‘grote’ album, Let’s Get It On is in 1973 één lofzang op de liefde. Dat de bezongene allang niet meer Anna Gordy is, weet Anna en weet ook haar broer. Maar de plaat wordt een artiestiek en commercieel succes. Gaye blijft bij Motown tot 1980. Hij vertrekt met slaande deuren als zijn nieuwe album buiten zijn medeweten om opnieuw is gemixed.

De drie CD’s waarop nu Gaye’s beste werk is verzameld maken uiteraard geen onderscheid tussen de Motown-periode en die laatste comeback in 1982 voor CBS. Wel gaat het op de eerste cd om de jaren ’60-hits uit de Motown-fabriek, terwijl op cd 2 de ‘vrije’ Marvin Gaye is te horen. De derde schijf is ingeruimd voor de duetten die Marvin tussen 1964 en 1973 opneemt met achtereenvolgens Mary Wells, Kim Weston, Tammi Terrell en Diana Ross. Dat van deze vijftien tracks het merendeel met Tammi Terrell is, bewijst dat in elk geval de artistiek juiste keuze is gemaakt.

Dat geldt voor de hele box. Alle belangrijke Gaye-nummers staan erop. Het enige, maar dat is voor degenen die meer de diepte in willen, is dat Marvin er zelf eigenlijk van droomde een crooner in de stijl van Nat King Cole te worden. Hij nam verschillende albums met dergelijk materiaal op, waaronder één kort voor zijn dood, die pas postuum verscheen. Van Marvin de crooner is op deze set alleen de evergreen (I’m Afraid) This Masquerade Is Over te vinden. Maar dat is voor een retrospectief van iemand die voor al bekend werd als een van de grootste soulzangers ook wel terecht.

Tracklisting Marvin Gaye Collected:

CD 1:

 1. (I’m Afraid) The Masquerade Is Over
 2. Let Your Conscience Be Your Guide
 3. Stubborn Kinda Fellow
 4. Hitch Hike
 5. Pride And Joy
 6. Can I Get A Witness
 7. When I’m Alone I Cry
 8. You’re A Wonderful One
 9. Try It Baby
 10. Baby Don’t You Do It
 11. How Sweet It Is (To Be Loved By You)
 12. I’ll Be Doggone
 13. Pretty Little Baby
 14. Ain’t That Peculiar
 15. One More Heartache
 16. Little Darlin’ (I Need You)
 17. Your Unchanging Love
 18. Chained
 19. Ii Heard It Through The Grapevine
 20. You
 21. Too Busy Thinking About My Baby
 22. The End Of Our Road
 23. That’s The Way Love Is

CD 2:

 1. Abraham, Martin And John
 2. What’s Going On
 3. Mercy Mercy Me
 4. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)
 5. Trouble Man
 6. Let’s Get It On
 7. Come Get To This
 8. Distant Lover
 9. I Want You
 10. Got To Give It Up
 11. When Did You Stop Lovin’ Me, When Did I Stop Lovin’ You
 12. Heavy Love Affair
 13. Praise
 14. Sexual Healing
 15. My Love Is Waiting
 16. Sanctified Lady

CD3:

 1. Once Upon A Time (Met Mary Wells)
 2. What’s The Matter With You Baby (Met Mary Wells)
 3. It Takes Two (Met Kim Weston)
 4. Ain’t No Mountain High Enough (Met Tammi Terrell)
 5. Your Precious Love (Met Tammi Terrell)
 6. Your Precious Love (Met Tammi Terrell)
 7. Ain’t Nothing Like The Real Thing (Met Tammi Terrell)
 8. You’re All I Need To Get By (Met Tammi Terrell)
 9. You Ain’t Livin’ Till You’re Lovin’ (Met Tammi Terrell)
 10. Good Lovin’ It Ain’t Easy To Come By (Met Tammi Terrell)
 11. Onion Song (Met Tammi Terrell)
 12. California Soul (Met Tammi Terrell)
 13. You’re A Special Part Of Me (Met Diana Ross)
 14. My Mistake (Met Diana Ross)
 15. You Are Everything (Met Diana Ross)