×

Recensie

Pop

17 maart 2010

Marina & The Diamonds

The Family Jewels

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: 679dsd

The Family Jewels Marina & The Diamonds Pop 4 Marina & The Diamonds – The Family Jewels Written in Music https://writteninmusic.com

Hoewel het jaar nog lang duurt, schat ik in dat de 24-jarige Marina Diamandis met haar debuutalbum The Family Jewels zonder twijfel één van de beste popalbums van 2010 heeft afgeleverd. Ze werd begin dit jaar als tweede genoemd in de ‘BBC Sound of 2010’, waar bij eerdere jaargangen Mika, Lady Gaga en Adele werden getipt voordat zij doorbraken. Op Eurosonic/Noorderslag kregen we al een voorproefje van haar talent en charmes en nu kunnen we genieten van de werkelijk soms verslavende popsongs op dit album.

“Ik word vergeleken met Shakira en Catherine-Zeta (Jones), maar heet toch echt Marina”, maakt ze ons haarfijn duidelijk in de pakkende single Hollywood, waarbij ze haar haat-liefdeverhouding met de Verenigde Staten goed onder woorden brengt. Maar echt elke song op The Family Jewels is zowel muzikaal als tekstueel raak! Marina verleidt je, betovert je en leidt je als een soort muzikale gids door haar wondere sprookjeswereld.

Met al meer dan vijftig draaibeurten is Marina niet uit mijn cd-speler te slaan, simpelweg omdat het album nooit gaat vervelen. Een bizar gegeven is dat Marina pas een muziekinstrument (piano) leerde spelen toen ze 19 was en pas ontdekte wat een refrein was toen ze met een producer in de studio zat! Laten we het houden op een typisch geval van ‘snelle leerling’, gezegend met de gave om prachtige, pakkende nummers te schrijven. Ze wordt zelfs al ‘de nieuwe Kate Bush’ genoemd maar die status krijg je naar mijn idee niet meteen bij één goede plaat. Toegegeven, de muzikale wendingen in Hermit The Frog zijn duidelijk op dezelfde leest gestoeld maar zoals ze zelf al aangaf: Marina is vooral Marina! Het album staat vol zelfgeschreven popparels waaronder Obsessions, I Am Not A Robot en het meeslepende Numb. Maar ook Mowgli’s Road en het nummer Oh No!, dat geschreven is vanuit een opkomend angstgevoel dat ze haar eigen doelen nooit zal bereiken, overtuigen op dit potentiële hitalbum, dat tijdens dit schijven wederom uit de boxen schalt.

‘Diamonds Are Forever’, zong Shirley Bassey ooit in de gelijknamige James Bond-film. Laten we het hopen, dan kunnen we nog lang van Marina genieten! Met The Family Jewels geeft Marina in ieder geval een overtuigend en hoopvol visitekaartje af. 1. Are You Satisfied?
 2. Shampain
 3. I Am Not A Robot
 4. Girls
 5. Mowgli's Road
 6. Obsessions
 7. Hollywood
 8. The Outsider
 9. Hermit The Frog
 10. Oh No!
 11. Rootless
 12. Numb
 13. Guilty