×

Recensie

Metal

03 februari 2014

Mantar

Death By Burning

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Svart Records

Death By Burning Mantar Metal 3.5 Mantar – Death By Burning Written in Music https://writteninmusic.com

In 2013 was Death By Burning van het Duitse Mantaral in beperkte oplage in eigen beheer uitgebracht. Mantar is een duo uit Hamburg en de enige instrumenten die bespeeld worden zijn drums (Erinc) en gitaar (Hanno). Ondanks het gemis aan een bassist valt dit in het geheel niet op; de muziek op Death By Burning is zwaar genoeg.

Het openingsnummer Spit klinkt een beetje rommelig en is niet echt typerend voor de rest van de plaat. Met Cult Witness, Astral Kannibal en Into The Golden Abyss barst de hel echt los. Met basale riffs en ritmes weet de muziek van deze band mijn aandacht vast te houden. Death By Burning is een opvallend afwisselende plaat, hoewel de songs op zich best simpel klinken. Geen tegendraadse ritmes, geen spannende solo’s, maar toch weten de songs op Death By Burning te boeien. Sommige songs hebben ook wel iets weg van het rockende karakter van een song van Manowar. Regelrechte no-nonsense muziek met voldoende kracht en energie om je van je plek te blazen.

Death By Burning is weliswaar geen compositorisch hoogtepunt, de plaat als geheel en de songs onderling werken wel. Het geheel komt niet over als los zand, maar ook niet als een goed doordacht concept. De muziek is vooral gebaseerd op ritme en dat kunnen we wel aan Mantar over laten. Zelfs als dit een volledige vijfkoppige band was geweest, dan was dit nog een opvallend sterk album. Is het dan voor een duo tweeëneenhalf keer zo goed?

Tracklisting Death By Burning:

1. Spit
2. Cult Witness
3. Astral Kannibal
4. Into The Golden Abyss
5. Swinging The Eclipse
6. The Berserkers Path
7. The Huntsmen
8. The Stoning
9. White Nights
10. March Of The Crows