×

Recensie

Roots

25 november 2021

Malcolm MacWatt

Settler

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Need To Know Music

Settler Malcolm MacWatt Roots 4 Malcolm MacWatt – Settler Written in Music https://writteninmusic.com

Hij is afkomstig uit het noorden van Schotland, een dun bevolkt gebied waar de Keltische geest prominent rondwaart. Die invloeden blijven onmiskenbaar aanwezig in het songwerk van Malcolm MacWatt die tegenwoordig in Londen verblijft en tot dusver enkele langspelers en ep’s afleverde. Op het recente Skail epeetje exploreert hij als multi-instrumentalist, hij tokkelt naast akoestische gitaar op banjo, mandoline, fiddle en bodhran en verweeft de Schotse ballade traditie met folk en invloeden uit de Appalachen.

Een song als  Letter From San Francisco ademt het in melancholie en heimwee gedrenkt verlangen uit naar het thuisland. My Bunny Boys Have Gone toont het peilloze verdriet van achtergebleven moeders, Gretchen Peters is moeder en toont als Amerikaanse een onmiskenbare verbondenheid met Schotland in een ontroerend duet.

Jaimee Harris’ rauwe timbre flankeert MacWatt in de opener Avalanche and Landslide, een song over verbondenheid in de strijd naar rechtvaardigheid op verfijnde fingerpicking. Laura Cantrell, een andere Amerikaanse grande dame van de hedendaagse folk, figureert in The Curse of Molly McPhee, het schrijnende relaas van een bloedmooie, verleidelijke maar onafhankelijke vrouw die aan de galgenboom eindigt.

MacWatt situeerde The Miller’s Daughter oorspronkelijk in New England, Eliza Carthy, de notoire erfgename van de Britse folk, brengt het verhaal naar de overkant van de oceaan op de Groene Eilanden met haar markante gepassioneerde vocale bijdrage.

Bij al dit fraais zou je haast vergeten hoe sterk MacWatt in zijn schoenen staat, als hij terugvalt op eenzaam solowerk, buiten bassist Phil Dearing die de baspartijen verzorgt was er met uitzondering van John Rae’s Welcome Home waarin we de elektrische gitaar en harmoniezang van Malcolm’s getalenteerde landgenoot Kris Drever ontwaren, geen andere muzikant op de opnamesessie in de huiskamer te bespeuren. Zo behoudt MacWatt de vereiste sobere, integere benadering in het dromerige Ghost of Caledonia, een prachtige ode aan de Schotse Hooglanden, Tresspass is een nauwelijks verhulde oproep tot rebellie.

Het op  bedrieglijk vrolijke banjotonen huppelde Banjo Lullabye schetst de nachtmerrie van een door een alcoholische en gewelddadige vader geterroriseerd gezin. Het op wonderlijk snarenwerk meanderend North Atlantic Summer accentueert nog eens uitdrukkelijk de oorspronkelijke geologische verbondenheid van de continenten en in het bijzonder de natuurlijke paralellen tussen Schotland en het historische wandelpad The Appalachian Trail.

Als extraatje brengt MacWatt nog een verhelderende toelichting over het songwerk van Settler en  een welgemeend dankwoord aan de gastvocalisten die passeren in deze weergaloze folkparel. 1. Avalanche and Landslide
 2. Letter From San Francisco
 3. Ghosts Of Caledonia
 4. The Curse Of Molly McPhee
 5. My Bonny Boys Have Gone
 6. The Miller's Daughter
 7. Trespass
 8. John Rae's Welcome Home
 9. Banjo Lullaby
 10. North Atlantic Summer
 11. About The Songs... An Oral Explanation