×

Recensie

Roots

24 januari 2024

Malcolm MacWatt

Dark Harvest

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Need To Know Music

Dark Harvest Malcolm MacWatt Roots 4 Malcolm MacWatt – Dark Harvest Written in Music https://writteninmusic.com

In tegenstelling met wat wel eens gedacht wordt is Folk geen lang geleden uitgestorven muziekgenre. Het wordt met respect voor de traditie levend gehouden met genspireerde bewerkingen vanuit nieuwe invalshoeken aangevuld met songwerk dat naast persoonlijke reflecties de leefwereld van vandaag beschrijft.

Malcolm MacWatt is zo’n getalenteerde, hedendaagse folkman met gedeelde Schotse roots die zijn Transatlantische missie verderzet. In zijn instrumentale bijdragen, met uitzondering van piano levert hij in zijn eentje nagenoeg de volledige instrumentatie aan van gitaren en de overige akoestische snaarinstrumentatie zoals banjo. Dat was eveneens al het geval op Settler en  Brian Brinkhoff, de producer uit California bood opnieuw enige hulp.

Voor enkele songs werden gastmuzikanten uitgenodigd. In Empire In Me vertelt Angeline Morrison samen met MacWatt het verhaal van Eliza Junor, dochter van een Schotse plantage en een slavin in Guyana “I love my Father but hate what he’s done”, een meeslepende passage die raakpunten vertoont met de levensloop van MacWatt.

In Dark Harvest duikt de onvolprezen Nathan Bell op en dat resulteert in een beklemmend spoken word relaas over de gebeurtenissen op het Schotse eiland Gruinard waar tijdens de tweede wereldoorlog in het grootste geheim geëxperimenteerd werd met Antrax bombardementen, met rampzalige gevolgen. ‘Dark Harvest’ verwijst naar een groep militanten, die samenwerkte met universiteiten nam stalen van de met de dodelijke bacterie  vergiftigde bodem.

In het herwerkt Leadbelly epos Out On The Western Plain horen we de slepende gitaar van Pat McManus Out On The Western Plain, Malcolm was vertrouwd met de ongeëvenaarde versie van Rory Gallagher en vond in McManus een geschikte muzikant om de blues met de Keltische traditie te verbinden. Dat gebeurt ook in Buffalo Thunder dat de James “Scotty” Philips, een veehoeder uit Dallas en advocaat die de Indiaansebevolking  die het uitsterven van de Amerikaanse Buffalo verhinderde. Het is overigens de neef van Philips die hier de bodhran hanteert.

Banjo en dobro begeleiden de zang in Red River Woman, een aanklacht tegen de moorden op Indiase vrouwen , hun lichamen  duiken nadien in de rivieren rond Winnipeg op.

Onveranderlijk indringende verhalen op een meeslepende soundtrack, die je vanaf Strong Is The North Wind, een schreeuw voor meer Schotse zelfstandigheid, toewaait, ook niet echt verstokte folkadepten blijven ongetwijfeld naar dit briljante werkstuk verder luisteren.         1. Strong Is The North Wind
 2. The Church & The Crown
 3. Red River Woman
 4. Dark Harvest
 5. Empire In Me
 6. Out On The Western Plain
 7. Brave David Tyrie
 8. The Nightjar's Fall From Grace
 9. Buffalo Thunder
 10. She Told Me Not To Go
 11. Heather And Honey.
 12. The Last Bowman
 13. Drowsy Maggie
 14. Semi Scotsman