×

Recensie

22 juni 2010

Magnum – On A Storyteller’s Night (Deluxe

On A Storyteller's Night

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Universal Music

On A Storyteller's Night Magnum Rock 3.5 Magnum – On A Storyteller’s Night (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

De Engelse band Magnum werd in 1972 opgericht, debuteerde in 1978 en brak in 1985 door naar een groter publiek met het album On A Storyteller’s Night. Die doorbraak komt voor een groot deel op het conto van de single Just Like An Arrow die in het Verenigd Koninkrijk een hitnotering opleverde.

Magnum begon als symfonische rockband met een folktintje en kreeg naarmate de jaren verstreken een toegankelijker en meer pompeus geluid. De balans tussen pompeuze symfonische rock en commercie werd geperfectioneerd op dit album dat door Magnum fans nog steeds vaak als hun favoriete album genoemd. Een kwart eeuw later ligt het door Kit Woolven (destijds vooral bekend als producer van Thin Lizzy) geproduceerde album nog steeds makkelijk in het gehoor. Door het keyboardgeluid en de gitaarlijntjes van Tony Clarkin is het wel een typisch jaren tachtig product dat door de goed uitgedachte composities en de zang van Bob Catley ruim boven de middelmaat uitsteekt. De tien nummers vormen samen een uitgebalanceerd en gevarieerd geheel, van het meeslepende How Far Jerusalem via het gospel-achtige Les Morts Dansant langs het Survivor-achtige Endless Love en het poppy Steal Your Heart tot de ingetogen afsluiter The Last Dance.

Deze luxe uitgave is in principe een heruitgave van de editie die vijf jaar geleden verscheen bij het 20 jarig jubileum van het album. Net als toen is een cd toegevoegd met daarop de demo’s die in 1984 werden opgenomen. In het goed gedocumenteerde, begeleidende boekje is te lezen dat Magnum alle nummers tijdens een tour had gespeeld om te bepalen welke nummers aansloegen bij het publiek en welke niet.

De demo’s klinken een stuk minder gepolijst dan de versies die uiteindelijk op het album verschenen. Menig nummer wijkt zelfs behoorlijk af van de finale versie waardoor dit album voor de fans een behoorlijke meerwaarde heeft. De demo’s maken tevens duidelijk dat producer Kit Woolven destijds een prima klus heeft afgeleverd. De bonus-cd wordt afgesloten met een lang interview met Tony Clarkin en Bob Catley.

Tracklisting On A Storyteller’s Night (Deluxe Edition):

Disc1

 1. How Far Jerusalem (6:26)
 2. Just Like An Arrow (3:22)
 3. On A Storyteller’s Night (4:59)
 4. Before First Light (3:52)
 5. Les Morts Dansant (5:47)
 6. Endless Love (4:30)
 7. Two Hearts (4:24)
 8. Steal Your Heart (3:59)
 9. All England’s Eyes (4:47)
 10. The Last Dance (3:43)

Disc2

 1. How Far Jerusalem (Demo) (5:45)
 2. Endless Love (Demo) (3:49)
 3. Before First Light (Demo) (4:26)
 4. All England’s Eyes (Demo) (4:50)
 5. Come On Young Love (#1) (Demo) (3:47)
 6. Come On Young Love (#2) (Demo) (3:30)
 7. Les Morts Dansant (P.K.A. Cannon) (Demo) (5:07)
 8. The Last Dance (Demo) (4:09)
 9. Interview (24:46)


 1. How Far Jerusalem
 2. Just Like An Arrow
 3. On A Storyteller's Night
 4. Before First Light
 5. Les Morts Dansant
 6. Endless Love
 7. Two Hearts
 8. Steal Your Heart
 9. All England's Eyes
 10. The Last Dance